Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen strejk för Byggnads – parterna kom överens

Storstrejken för Byggnads är undanröjd.

Parterna kom överens om huvudentreprenörsansvar under måndagskvällen.

Efter ett års förhandlingar kom till slut Byggnads och Sveriges Byggindustrier överens om huvudentreprenörsansvar i byggbranschen.

Jim Sundelin på Byggnads har suttit med i förhandlingsdelegationen och samtalat med medlare i flera dagar.

– Det här känns väldigt bra. Vi har jobbat i ett år för att få till ett huvudentreprenörsansvar, säger Jim Sundelin.

En "ordning och reda-försäkring" som garanterar alla arbetare att få minst avtalets lägstalön introduceras.

Försäkringen finansieras av Sveriges Byggindustrier. Alla anställda hos företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier, eller företag som anlitats av medlemsföretagen, har rätt att ansöka om ersättning.

Avtalet går även ut på att huvudentreprenören håller reda på vilka entreprenörer som finns på en arbetsplats och utreder misstankar om fusk. Det kommer alltså att bli svårare för oseriösa aktörer att agera i branschen.

– Motparten har ju förvägrat oss detta i ett år och till och med förnekat att det skulle vara möjligt att genomföra, så det känns bra att vi fått till stånd detta, säger Jim Sundelin.

Den nya försäkringen, som garanterar att inga medarbetare kommer att stå utan ersättning, tror Jim Sundelin är ett stort steg mot en rättvis och säker arbetsplats.

– Det är en form av historia, det här. Jag är väldigt stolt över medlemmarna. Det här är ju inte några styckens förtjänst utan samtliga medlemmar i Byggnads. Det kommer att göra stor skillnad på sikt och är första steget till ordning och reda på arbetsplatserna, säger Jim Sundelin.