Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skyddsjakt på varg

Samebyn i Östjämtland ansökte om skyddsjakt på en varg som dödat en ren natten mot måndagen.

Länsstyrelsen säger nej och avvaktar beslut då vargen har försvunnit från området.

Annons

Det var i fredags som en vargtik vandrade in i länet strax söder om Bräcke och in i områden med renhjordar. En av de berörda samebyarna har lämnade in en ansökan om skyddsjakt till länsstyrelsen efter att vargen hade rivit ren. Länsstyrelsen i Jämtland och Naturvårdsverket har följt händelseförloppet under helgen eftersom tiken, enligt myndigheterna, är genetiskt viktig för arbetet med att minska inaveln i den svenska vargstammen.

Det blev ett nej till skyddsjakt. Däremot genomfördes under söndagen störningsförsök för att få bort vargen från renarna vilket också lyckades.

– Vargen är utanför det område som ansökan berör och det finns inte renar där den nu befinner sig, säger Helena Eriksson, enhetschef på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Vargtiken kommer från det vargpar som strax före jul flyttades från Idre till trakten av Karlsborg i Västra Götaland – och som senare vandrade upp genom Sverige och in i Jämtland.

– Vargtiken har rört sig utanför det område som skyddsjaktsansökan gäller därför har länsstyrelsen och Naturvårdsverket beslutat att avvakta för att se vart tiken tar vägen. Blir det allvarliga skador orsakade av den här vargtiken så görs en bedömning utifrån de fakta och förutsättningar som finns, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket, i en presskommentar.

Fortsättningen beror på hur vargen nu beter sig, var den går och om den skadar fler renar eller inte.

"Eftersom skadan ännu inte bedömts som allvarlig finns det goda skäl att inte göra något förhastat. Eventuellt kan en ny flytt av vargtiken behöva övervägas. Naturvårdsverket gjorde dock under måndagen bedömningen att det kan vara en för stor belastning på tiken efter den senaste flytten och det försök att stöta henne bort från området som gjordes under söndagen", skriver Naturvårdsverket.