Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen skolskjuts till Västbygden

Ingen skolskjuts för barnen om de byter från Hovs skola i Alsen till Västbygden.

Men vårens skolbeslut som Krokoms kommun fattat ska utvärderas som helhet av en opartisk aktör.

Annons

Det är svaret barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun ger föräldraföreningen i vid Hovs skola efter nämndens senaste sammanträde.

– Barns rätt till skolskjuts styrs av de upptagningsområden som kommunen bestämt. En flytt till Västbygdens skola innebär att de flyttar utanför upptagningsområdet. För att få skolskjuts då skulle det kräva att vi ändrar upptagningsområdet, säger Karin Wallén, (C) tillförordnad ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Någon sådan förändring är inte aktuell.

Som LT tidigare har skrivit är samtliga föräldrar beredda att flytta sina barn till Västbygdens skola. Anledningen är att det bara går 13 barn i skolan och i klasserna ettan, tvåan och sexan finns bara ett barn i varje klass. Motivet till att eventuellt byta skola är att förbättra de sociala och pedagogiska förutsättningarna för barnen.

Föräldrarna skrev ett brev till nämnden för få svar på ett antal frågor innan de tar ställning till ett skolbyte.

Skolskjutsarna var en fråga.

Föräldrarna undrade bland annat också hur lång tid det tar innan de faciliteterna i form av skolkök, idrottssal och träslöjdslokal är uppbyggda vid Västbygdens skola.

– Det kan inte barn- och utbildningsnämnden svara på men samhällsbyggnadsnämnden har ett svar, säger Karin Wallén.

Samhällsbyggnadsnämnden anser att det inte är förenligt med uppdraget kommunen har att göra några sådana investeringar samt att det inte finns några pengar för de omfattande investeringarna som skulle behövas.

Föräldrarna ställde också en fråga om vilka kostnader som uppstår på kort och lång sikt om det blir Väsbygden skola som ska nyttjas av barnen i Alsenbygden.

– Samhällsbyggnads svar på det är att det finns svar på det i den tidigare utredning som gjorts i skolfrågan. För att få helt färska siffror skulle det krävas en helt ny utredning. Det är inte aktuellt, säger Karin Wallén.

Om Hovs skola skulle bli tom på elever, vad skulle det innebära för kommunen?

– Att vi har en tom skola utan verksamhet i, säger Karin Wallén.

Med tanke på att det är så få elever i Hov, och att de som finns funderar på att flytta, måste ni ha fört diskussioner kring resultatet av de beslut som fattades om skolorna i våras?

– Det är självklart att vi ska följa upp våra beslut. Vi har köpt upp en extern utredning som ska titta på det. Den ska vara klar i december. Det är svårt att säga i förväg vad som kommer fram av den, säger Karin Wallén.