Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen sjukersättning för sommarjobbarna

17-åriga Sara från Östersund hann bara sommarjobba fyra dagar innan förkylningen slog till.

När hon sjukanmälde sig hos kommunen visade det sig att hon inte får någon sjukersättning alls de första 14 dagarna.

– Det här är jättemärkligt.

Det säger Saras mamma som berättar att hon blev varse om sjukersättningsreglerna när hon för dotterns räkning ringde till kommunens arbetsmarknadsenhet som har hand om administrationen kring kommunens feriejobb.

Dottern hade bara jobbat fyra dagar på en förskola i Östersund på sin första sommarjobbsvecka då hon blev rejält förkyld och blev sängliggandes.

– Jag pratade med kommunen som sa att hon skulle ringa till försäkringskassan.

Mamman påpekar att hon redan där blev förvånad då det i normala fall är arbetsgivaren som står för sjukersättningen de första två veckorna exklusive en karensdag.

Fast hos försäkringskassan var det kalla handen direkt.

Regelverket är nämligen tydligt: Det är arbetsgivaren som ska stå för ersättningen de första två veckorna av sjuktiden.

– Är man då sjuk de första två veckorna på sin treveckorsperiod så betalar vi som arbetsgivare inte ut någon sjukersättning. Utan det är först från den tredje veckan. Då betalas åttio procent av timlönen minus en karensdag, säger Lena Larsson, arbetsmarknadshandläggare på Östersunds kommun.

Mamman säger till LT att hon tycker att regelsystemet känns konstigt och att det borde finnas någon form av undantag för ungdomar som bara jobbar tre veckor under en sommar.

– Min dotter har pallrat sig iväg till jobbet nu. Två dagar har gått bort och hon har förlorat 500 spänn. För en 17-åring är det mycket pengar.

• Finns det undantagsregler för sommarjobbare?

– Jag kan inte se att det skulle finnas några speciella regler för en sommarjobbare. Det finns kvalifikationsregler som säger att en arbetstagare som är anställd tillsvidare eller har en tidsbegränsat avtal som avser en månad eller längre omfattas av sjuklagen från den första anställningsdagen, säger Therese Östlin, sakkunnig i sjuklönefrågor hos försäkringskassan.

Fotnot: Sara heter egentligen något helt annat.