Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen säkerhet när pengar bankas

Tore Johnsen driver minibutiken i Ängsmon. Han är starkt kritisk till systemet att banka pengar i boxen utanför Swedbank på Storget i Östersund.

– Det här är en jättefälla, säger Tore Johnsen.

Annons

Han bankade sina pengar på söndagen, men pengarna dök aldrig upp på kontot som det de skulle.

Att banka är att jämföra med en insättning fast det görs utan att man behöver gå in på banken. Istället stoppar man en märkt påse pengar i boxen, genom att använda en kod.

– Med alla som använder bankningsfunktionen använder samma kod och inget bevisar att man verkligen bankat pengar. Det finns inga kameror uppsatta. Man skulle i princip kunna stoppa in vad som helst i boxen och ta pengarna i fickan, säger Tore Johnsen.

Hans pengar dök upp kontot på fredagen men det har varit många sömnlösa nätter för honom fram till dess.

Enligt Krister Thylin, Swedbank stortorget, har banken väldigt lite att göra med bankboxen. Det är företaget Loomis som sköter det.

– Men vad gäller insättningarna som människor gör så spar de också ett kvitto de skriver själva i samband med att de stoppar pengar i den avsedda påsen, säger han.

Eva-Britt Lindström är platschef för Loomis i Härnösand som också ansvarar för den aktuella boxen i Östersund.

– Det här diskuteras till och från men problemet minskar eftersom allt fler boxar byts ut och ersätts med kvittoskrivande boxar, säger hon.

Men det finns helt klart fog för Tore Johnsens oro.

– Om någon hävdar att man bankat pengar men pengarna inte finns blir det en polisutredning, säger hon.

– Den aktuella bankboxen är en Swedbankbox som vi tagit över. Men ett byte kostar mycket pengar och det kommer inte att göras förrän den går sönder, säger hon.

Alla boxar de byter ut ersättas med en kvittoskrivande box, så kommer det också att bli med boxen vid Stortorget, men alltså inte förrän den gjort sitt. Så att istället gå in på banken med pengarna, ta med sig en vän som kan vara vittne till bankningen eller köpa tjänsten att Loomis hämtar pengar på näringsstället finns inget annat alternativ i nuläget än att lita på att det fungerar.

– En kvittoskrivande box läser av påsen två gånger, före och efter den tar in pengarna, sedan får kunden ett kvitto, säger Eva-Britt Lindström.

Men Tore Johnsen kommer fortsättningsvis inte att stoppa en enda krona i bankboxen.

– Jag tänker gå in på banken istället. Det kostar 200 kronor men de får banken faktiskt ta bort eftersom att säkerheten med bankboxen är så dålig, säger han.