Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen publiksuccé i VM-öppningen

Hittills har publiken svikit Conifa World Cup i Östersund.
Nu ställs mycket av det ekonomiska hoppet till internetpubliken.
– Jag väntar på "pay per view"-siffror från Kalifornien. Visst är det lite nervöst, men vi är inte helt beroende av de siffrorna heller, säger cupgeneralen Per Ander Blind.

Under måndagens tidigaste match var det i stort sett tomt på läktarna medans några hundra hade letat sig till arenan när det samiska laget gjorde entré på eftermiddagen.

Cupgeneralen Per-Anders Blind är förvånad:

– Det är trist att östersundarna inte förstår att det pågår ett VM i stan ... och jag tror att östersundarna själva kommer att tycka det är trist om de vaknar upp och har missat ett VM i fotboll.

Samtidigt är han fast i sin övertygelse.

– Ja, helt seriöst så tror jag att Jämtkraft Arena kommer att gunga i helgen, i alla fall till finalen, säger Blind.

Om det inte blir så blir det svårt att nå upp till de ekonomiska mål man satt upp, tidigare har ju Blind uttalat att han tror på ett överskott på mellan 20 och 30 miljoner för arrangemanget.

För att nå dit krävs så klart en tittarsuccé för sändningarna på internet.

Så hur ligger ni till där, hur många var till exempel det som köpte toppmatchen mellan Kurdistan och Arameiska Syrianska i söndags?

– Vet inte. Jag har varit i kontakt med Kalifornien där de som håller koll på det här finns, men jag har inte kunnat få några siffror ännu.

Det måste vara en nervös vänta på de siffrorna, de avgör väl ekonomin vad jag förstår?

– Ja, ska vi nå ett sånt överskott så är det ju via pay per view-tittningar.

Hur många tittare behöver ni för att få ett sånt överskott?

– En miljon ungefär.

Är det rimligt?

– 1530000 tittare följde en träningsmatch med det tamilska laget som vi sände tidigare. Visserligen var det en gratissändning men nu om det intresset finns tycker jag inte att en miljon tittare på 28 matcher är orimligt att tro på, säger Blind.

Någon risk att arrangemanget slutar i ett ekonomiskt bakslag finns inte enligt Blind.

– Oavsett hur mycket tittare vi får så kommer vi att klara arrangemanget ekonomiskt, men det kanske tar lite längre tid att få i hop det, säger han.

Den sportsliga inledningen då?

– Söndagens matcher var fantastiska, speciellt den mellan Kurdistan och Arameiska Syrianska, säger Blind.

Där gick Arameiska segrande ur striden och när de sedan följde upp den trepoängaren med en ny mot Tamil Eelam på måndagsmorgonen blev de därmed det första laget att säkra en slutspelsplats.

– Men vi spelade inte bra i dag, säger coachen Melke Alan efter 2–0-segern.

Är det guld ni går får?

– Hur ska vi kunna gå för guld när vi inte vet något om motståndarna? Vi kanske möter nåt jättebra lag i kvarten.

– Jag är mer intresserad av att få det att fungera så bra som möjligt för oss, komma rätt förberedda till varje match ... det var vi inte i dag, säger Melke Alan.