Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen post - inte postens ansvar

Efter att postgången upphört i norra delarna i Strömsunds kommun granskar nu Post- och telestyrelsen ärendet.

De boende i yttersta glesbygden får långt till brevlådorna. Som LT tidigare har berättat har till exempel invånarna i Härbergsdalen fyra mil enkel väg att åka för att hämta sin post.

Eva Hellstrand, Centerpartiet, har därför begärt en granskning från Post- och telestyrelsen, PTS, för att komma till klarhet över om postens agerande är förenligt med direktiven.

– Om posten inte gör det själva bör de ha ett ansvar för att någon annan gör det, säger Eva Hellstrand.

Utebliven postgång till orterna kan ge dominoeffekter som påverkar hela samhället negativt.

– När posten nu gör förändringar bidrar man till att försämra servicefunktioner i övrigt. Det blir svårare för hushållen och företagen att verka i de här områdena. Det blir sämre service inte bara på postens område, utan det blir svårare att få andra varor försända till byarna och kostnaderna läggs över på kommunen, säger Per Åsling, riksdagsledamot för Centerpartiet.

PTS har tittat på ärendet och hittills inte hittat något att anmärka på.

– Postens agerande strider inte mot de regler som finns. Det är lätt att posten blir boven i dramat, men de har tidigare gett betydligt bättre service än vad de varit tvingade till, säger Sten Selander, chef för postavdelningen på PTS.

– Om de håller sig till regelverket är det ju fel på reglerna. Det här håller inte, det måste göras förändringar. Jag ser framför mig att reglementet kommer att skrivas om. I en yttersta konsekvens kan det vara frågan om att förändra postlagen, säger Per Åsling.