Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen ny kärnkraft utan uranbrytning

Kärnkraft behöver uran som bränsle. Men Sverige behöver inte kärnkraft.

Annons

Vi står i ett vägskäl där valet står mellan en framtid med förnybar energi eller ett fortsatt beroende av osäker kärnkraft och den uranbrytning som kärnkraften kräver. Sverige kan inte bygga ny kärnkraft och samtidigt säga nej till uranbrytning.

Om vi inte vill medverka till stora miljöförstörande uranbrott vare sig i Sverige eller på andra platser på jorden måste kärnkraften ersättas med förnybar energi. Vi har ett ansvar för kommande generationer och det ansvaret kräver att kärnkraften fasas ut så att uran inte behöver brytas.

När uran bryts utsätts människor och natur för stora miljö- och hälsoeffekter. Rapporter om skandalartade förhållanden i världens urangruvor duggar tätt. Senast i november 2009 fann Greenpeace höga strålningsnivåer på gatorna i staden Akokan i Niger som kopplas till uranbrytning i närheten. Liknande rapporter kommer även från Namibia och andra länder med aktiva urangruvor.

Det uran som vi använder i Sverige kommer i dag främst från Kazakstan, Ryssland, Namibia, Kanada, Australien. Men även Sverige har uran i berggrunden, och stigande uranpriser har nu sparkat igång en ny våg av uranletning i Sverige. Letande efter uran pågår aktivt på flera håll i landet. I ett område i byarna Viken, Åbbåsen, Borgen, Backfors, och N Helgebacken i Ovikens församling i Bergs kommun bedriver det kanadensiska bolaget Continental Precious Minerals Inc mineralprospektering. Området är 4,5 kvadratkilometer stort. Investeringarna i provborrning hittills uppgår till 40 miljoner kronor.

Skälet till att ett kanadensiskt bolag satsar i Sverige är självklart att man tror att det går att starta en urangruva i landet. Utan en ny urangruva kommer bolaget inte att få tillbaka sina satsade pengar. Bolaget hänvisar särskilt till att en omsvängning i den svenska synen på kärnkraften håller på att ske. Kopplingen är tydlig: Ny kärnkraft kräver mer uran.

Skulle en storskalig brytning etableras i Jämtland kan en brytning räknas pågå i 50 år. På alla platser i världen där uranbrytning pågår läcker radioaktivt material ut i omgivningen. Stora dammar med radioaktivt slaggmaterial måste förvaras säkert under långa tider. Enorma mängder brytningsrester riskerar att läcka sitt radioaktiva innehåll till miljön. Är det den framtid vi vill satsa på i Sverige?

Miljöpartiet har i riksdagen krävt ett kommunalt veto mot uranprospektering och ett förbud mot uranbrytning i Sverige, men har tyvärr blivit nedröstade av regeringspartierna.

Sveriges folk har i en folkomröstning 1980 sagt nej till kärnkraft och ja till avveckling. Nu 30 år senare vill Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna, riva upp det beslutet och tillåta ny kärnkraft. Miljöpartiet kommer att rösta nej till ny kärnkraft. Vi ser att en ny satsning på kärnkraft kommer att slå direkt mot den utbyggnad av förnyelsebara alternativ som nu är på väg. Vi ser att det är förnybara och fossilfria alternativ som bygger en energisäkerhet för framtiden. Vi ser att en satsning på förnybar energi ger många fler arbetstillfällen än fortsatt kärnkraftsberoende. Du som väljare kan i september välja att lägga din röst på kärnkraft och uranbrytning eller på förnybar energi. Välj ett aktivt Sverige, inte ett radioaktivt.

Tina Ehn (MP), riksdagskandidat Bohusän och Jämtland

Per Bolund (MP), riksdagskandidat Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel