Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen nöjd med beslutet – tillstånd överklagas

Wangensten fisks nya tillstånd att odla 500 ton fisk per år i södra Storsjön överklagas från flera håll.
Vare sig bolaget själv eller fiskodlingskritikerna är nöjda.

I juni fick Wangensten fisk AB tillstånd att under tio år odla 500 ton fisk utanför Hoverberg och under den tiden genomföra regelbundna vattenprover för att hålla koll på miljöeffekterna.

– Man kan se det som tillstånd till en testverksamhet, sade Jon Paulsson, miljöprövningsdelegationens ordförande, till Länstidningen när tillståndet gavs i juni.

Nu har beslutet överklagats av privatpersoner och av Wangensten fisk AB själv. Ärendet ska prövas av Mark- och miljödomstolen i Östersund.

Bolaget begär att saken ska omprövas och yrkar på att de borde få tillstånd att odla 772 ton fisk.

"Bolaget anser att Länsstyrelsens beslut är felaktigt då den senaste och mest aktuella beräkningen av fiskodlingspotentialen i södra Storsjön enligt de senaste riktlinjerna och rekommendationerna visar på en produktion om 772 ton", skriver Wangensten fisk i sin överklagan.

Inför Länsstyrelsens beslut ville också miljöprövningsdelegationens sakkunnige Bengt Gruvin ge ett större tillstånd än de 500 ton som godkändes.

Han grundade det på beräkningar och en rapport som gjorts av en konsult – på beställning av Wangensten fisk AB.

"Min bedömning är att de beräkningarna är de bästa som går att få för närvarande", skrev Bengt Gruvin som motivering till varför han ville dela ut ett större tillstånd än 500 ton.

Samma rapport lutar sig Wangensten fisk mot i sin överklagan och hänvisar till att miljöprövningsdelegationen var oense när beslutet fattades.

En privatperson överklagar tillståndet också tillståndet och Storsjön Bergs fiskevårdsområde har begärt om förlängd tid för sin överklagan på grund av svårigheter att få tag på rätt personer hon länsstyrelsen och Bergs kommun under sommaren.

– De 500 ton som de fått tillstånd för är för stort, vi är inte emot en kassodling men det måste vara rim och reson i det, säger fiskevårdsområdets ordförande Hans-Erik Andersson.

Han förespråkar en odling på 200 ton i fem år och under tiden den bedrivs ta vattenprover och strömriktningsprover för en utvärdering av miljökonsekvenserna av fiskodlingen.

– Vi tycker också att man ska ta prover på de platser i sjön där man tar vatten till hushållen, säger Hans-Eriks Andersson.