Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen minskning av storbolagens virkesflöde till Svegssågen

Att det är virkesbrist som är orsaken till Svegssågens stopp ställer sig Anders Lindqvist, områdesansvarig för Holmen, frågande till.

– Jag tycker att det är en olycklig förklaring för vi har inte minskat vårt flöde dit och hade heller inga planer på att göra det.

Annons

Det är viktigt med sågar i närområdet till skogen. Det anser Anders Lindqvist, Holmen Skog.

– Även om vi har en egen såg ute vid kusten så gör ju inte det att vi skickar allt virke dit.

– Vi tittar på ekonomi och miljö. De långa transporterna är ingenting som är gynnsamt för kustsågverken enligt vårt sätt att se det, säger Lindqvist som berättar att Holmen har levererat ett stabilt flöde med råvara till sågen i Sveg under modern tid.

Att råvarubristen anges som skäl till ett driftsstopp och kanske en nedläggning är tråkigt enligt Lindqvist.

– Det ger ju oss en del av skulden även om det finns fler som levererar till Svegssågen. Jag kan ju inte svara för hur de har gjort men vi har till och med kört returvirke från Hälsingland upp till Sveg, förklarar han.

– Sen är det lågkonjunktur och kärva tider, det känner alla av. Jag tycker att det är förödande för Svegsområdet med alla arbetstillfällen som försvinner om sågen lägger ner helt. Nu kommer de att hålla igång under första kvartalet och vi fortsätter att leverera virke under den tiden, vår förhoppning var att fortsätta med det men visst ser det mörkt ut.

Stefan Åström på Svegssågen bekräftar Lindqvists uppgifter och säger att storbolagen inte förbisett Sveg.

– Varken Holmen, Svea eller Stora minskat på sina leveranser till oss men det finns en råvarubrist inom koncernen, men får vi in mer virke så är det sagt att vi ska köra, säger Åström som håller hoppet uppe.

Annons