Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen lösning de närmaste åren

I både Ragunda och Berg kan kötiden till seniorlägenheter vara flera år lång.
Ingen av de kommuner som pekas ut som bostadssvaga ser ut att kunna bygga någon större mängd bostäder inom den närmaste framtiden.

Annons

Hackås är ett exempel på en ort i länet som har marknära bostäder som är eftertraktade av äldre.

Där står 15 personer i kö för närvarande.

– Och fem av dem står i kö för att tjäna in kötid för framtiden, säger Hans Green, vd för det kommunala bostadsbolaget Berg hyreshus.

Och likadant ser det ut på flera håll i Jämtlands län. Även Hammarstrand har en kötid på några år för ett äldreanpassat boende.

– Den här frågan har aktualiserats nu på slutet. Vi har plötsligt en kö på 80 personer i Hammarstrand som vill byta lägenhet eller komma in i vårt bostadsbestånd och det är en liknande situation i Stugun, säger Terese Bengard (S), kommunalråd i Ragunda.

I Berg riskerar bostadsläget att bli kritiskt.

– Vi kan se att på några års sikt har vi en bostadsbrist i Bergs kommun och det är inte bra och det är inte bara på våra lägenheter utan totalt sett, säger Hans Green.

Men lösningen på bostadsproblemen är inte enkla, visar en granskning från Riksrevisionen. Bara tio procent av kommunerna med svag bostadsmarknad råd att på egen hand bygga om och bygga nytt.

I Hackås finns sedan några år tillbaka planer på att bygga marknära boenden men de planerna har lagts på is för tillfället eftersom Bergsbostäder har många andra stora projekt i gång för tillfället.

Att bygga billigt är nödvändigt så att hyrorna blir rimliga för pensionärer.

– Det är ett konststycke att bygga så att det inte blir så dyrt och där tittar vi på olika lösningar. Vi har några olika varianter men de kan innebära att vi tvingas förbinda oss att göra serieköp över några år, säger Hans Green.

I Ragunda ska det nya bostadsläget i kommunen kartläggas.

– Vi ska göra en ny bostadsförsörjningsplan för att se hur befolkningsutvecklingen ser ut, hur stort behovet är och sedan vilka möjligheter som finns till ombyggnationer, säger Terese Bengard (S) i Ragunda.