Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen köpare i sikte för Saab

Biltillverkaren Saab ska frikopplas från moderkoncernen GM. Det budskapet lämnade den amerikanska ägaren General motors i går natt. Vad som kommer att hända framöver är därmed mycket osäkert.

Annons

Akuta ekonomiska problem hos biljätten General motors leder till att företaget nu vill gör sig av med sitt svenska dotterbolag Saab och flera andra bilmärken. Exakt vad det kommer innebära för Saabs del är ännu inte klart.
Den svenska regeringen har under en period förhandlat med General motors för att titta på olika lösningar för Saab. Den amerikanska biljätten har velat att svenska staten ska gå in med ekonomiskt stöd till företaget men det har den svenska regeringen sagt nej till.
Ekonomiska bedömare menar att Saab relativt snart kan komma i en akut fas där företaget måste rekonstrueras. En rekonstruktion kan bland annat innebära att en del av de stora skulderna skrivs av men också att stora delar av personalen sägs upp och att verksamheten bantas hårt. Ett annat alternativ är att någon köper Saab men någon spekulant av det skuldtyngda bolaget har ännu inte gett sig till känna.

Mer om biltillverkaren Saab finns att läsa på inrikessidorna.

Mer läsning

Annons