Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ingen klarar en så stor brand själv"

Den omfattande skogsbranden i Västmanland kan få betydelse för hur krisberedskapen kommer att se ut i Jämtlands län i fortsättningen.
Både Länsstyrelsen och Räddningstjänsten följer utvärderingarna av branden med stort intresse.

Annons

Den 14 000 hektar stora skogsbranden som härjat norr om Västerås sedan början av augusti månad kommer sannolikt att omforma delar av krisberedskapen även i Jämtlands län.

– Vi kommer att ta del av den utvärdering de kommer att göra i Västmanland. Det här kommer att bli en jättegrej när det gäller kommunal räddningstjänst, säger Lars Nyman, räddningschef vid Räddningstjänsten i Jämtland.

Branden i Västmanland är den största branden i modern svensk historia – totalt har den slukat ett en gånger två mil stort område. På kartbilden här intill syns omfattningen om samma yta hade brunnit på olika platser i Jämtland.

– Vi är inte rustade för den typen av brand själv, ingen i hela Sverige skulle reda upp en sådan händelse på egen hand, säger Lars Nyman.

– Eftersom vi har Trygghetens hus här så är vi kanske lite mer samövade än andra, men alla blir små i en sådan situation.

I dagsläget finns 440 anställda brandmän inom Räddningstjänstförbundet som omfattar länets alla kommuner utom Åre.

– Av dem är alltid 126 man i beredskap, men man kan ju givetvis inte tömma länet på alla dem om något stort skulle hända, men ett par hundra gubbar skulle vi kunna få i gång relativt snabbt, säger räddningschefen.

I Västmanland var hundratals brandmän i tjänst när branden drog fram som värst. Samtidigt användes bland annat civila helikoptrar, frivilligorganisationer och vattenbombplan från Frankrike och Italien.

Lars Nyman bedömer att den stora svårigheten är att få allt att fungera tillsammans.

– Det som är tufft sådana här gånger är att bygga upp stab och ledning och få det att fungera.

Om en liknande brand bryter ut i Jämtlands län finns redan etablerade kontakter för att få hjälp från andra län och även från Norge.

– Vi har ett omfattande samarbete redan nu där vi ofta använder oss av norsk räddningstjänst eller att vi hjälper dem, säger Staffan Edler, försvarsdirektör vid Jämtlands länsstyrelse.

Vad är svårast för er att handskas med vid en större händelse?

– Det som är svårast och som det alltid blir kritik mot är informationsfrågorna, det är nästan den delen som är det viktigaste.

Även Länsstyrelsen kommer att hålla ett öga på efterspelet i Västmanland.

– Det är för tidigt att redan nu ta några lärdomar av det här men jag ser verkligen fram emot att få en utvärdering av det här.