Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen höjning av bidrag till Värmestugan

Det blir ingen höjning av bidraget till Värmestugan. Socialnämnden sa nej till Pingstkyrkans ansökan.

– Vi säger nej till den ambitionshöjning man har signalerat, säger Linn Berglin (S), nämndens ordförande.

I augusti 2012 fattade Östersunds kommun beslut om att ge ett bidrag till Pingstkyrkan på 400 000 kronor, när kyrkan tog över ansvaret för Värmestugan från kommunen.

I år hade Pingstkyrkan ansökt om att få ett högre bidrag, 700 000 kronor. En ening socialnämnd valde att stå kvar vid bidraget på 400 000 kronor.

– Det är en politisk ambition att se till att vi har en värmestuga, därför står vi kvar vid 400 000, säger Linn Berglin.

Socialnämnden har tolkat det som att Pingstkyrkan även vill bedriva rehabiliterande verksamhet i Värmestugan – något som nämnden säger nej till.

– Vår tolkning är att det handlar om en ambitionshöjning, att man bland annat vill bedriva rehabiliterande verksamhet. Vi vill att man bedriver värmestuga i första hand. Vi har redan en rehabiliterande verksamhet i kommunen som vi finansierar, säger Linn Berglin.

Socialnämndens ordförande poängterar att Värmestugan fyller en väldigt viktig funktion i Östersund.

– Det är kallt i Östersund och när akutboendet på Soliden öppnar på morgonen får man gå ut och det öppnar inte förrän på kvällen. Utifrån det ser vi att vi har ett humanitärt uppdrag att bedriva värmestuga.

I en intervju i måndagens LT sa pingstpastor Niclas Forsberg att Värmestugan har fler besökare än när kommunen drev den, och att 400 000 kronor är för lite pengar för att möta behoven som finns.

– Om man tittar på övernattningar på akutboendet som kommunen driver har antalet dygn drastiskt minskat från 2012 till 2013. Vi upplever inte att det är fler som är i missbruk och hemlösa utan tvärttom. Vår uppgift som socialnämnd handlar om just den här målgruppen, de som behöver en värmestuga i första hand och det är utifrån det som vi ger bidrag, säger Linn Berglin.