Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen försäljning av Kungsgården

Det var bara två intressenter som lade ett bud på Kungsgården på Frösön.

Men Östersunds kommun avfärdade båda – både för att buden var för låga samt att verksamheterna inte stämde överens med kommunens turistiska planer.

I söndags invigdes gästhamnen vid Kungsgårdsviken med ett fyrtiotal nybyggda båtplatser. Bara några hundra meter därifrån ligger den anrika Kungsgården, men den är fortfarande igenbommad.

Östersunds kommun, som äger gården med tillhörande byggnader (ett bostadsannex, en ladugård, uthus, bastu och ett härbre), räknar inte med att det blir någon verksamhet där den här sommaren heller.

I mars ställdes fastigheterna ut till försäljning. I försäljningen ingick även ett fem hektar stort område som skulle arrenderas ut för 125 000 kronor per år.

Östersunds kommun har sagt inför försäljningen att Kungsgården ska bedriva ”... turistiskt boende eller motsvarande med serviceverksamhet och aktiviteter. Någon annan verksamhet, till exempel, permanent boende, får inte bedrivas inom fastigheten”.

Nu visar det sig att intresset för att köpa och arrendera Kungsgården har varit väldigt lågt.

– Vi fick bara in två anbud och de var inte tillräckligt bra, säger Anders Thorssell på kommunens mark- och exploateringskontor.

Och det föll både på innehållet i verksamheterna samt priset. Enligt uppgifter till LT ska bland annat ett vårdföretag ha varit intresserade av Kungsgården, men att det därmed inte var förenligt med kommunens intentioner.

– Vi har sagt att vi vill ha turistisk verksamhet och där har man också möjlighet att komplettera med campingstugor och ytterligare boende, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Men under upphandlingen uppdagades också att Kungsgårdens elsystem var undermåligt vilket kan ha fått presumtiva köpare att dra sig ur.

– Statusen på elledningar var inte det man kunde förvänta sig och det var också skäl till att vi avbröt upphandlingen för att inte hamna i någon tvist längre fram, säger AnnSofie Andersson.

Kommunens planer nu är att ta omtag till hösten och gå ut med en ny upphandling.