Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen fiber utan eldsjälar

Annons

Expressens krönikör Tommy Hammarström rapporterar från ett fibermöte i församlingshemmet i Köla, västra Värmland. Invånarna i bygden har – precis som så många byar i vårt län – gått samman för att gräva ner kabel och koppla upp sig. Men på mötet informeras de församlade att bredbandspengarna är slut, tjänstemännen från kommunen kan inte riktigt säga var skon klämmer, tydligen är det "något trassel i Bryssel". Landsbygdsprogrammets sjuårsperiod är slut, och förutom att regeringen har dragit ner anslagen med 370 miljoner, säger ett rykte att bredband inte kommer att godkännas i den kommande programperioden. Man undrar vad de församlade byborna tänker. Tala om att slåss mot väderkvarnar.

Bredbandsutbyggnaden är, precis som Hammarström skriver, en satsning vars betydelse inte kan underskattas, det ligger nära till hands att jämföra med upphängningen av koppartrådarna. Näringslivsutveckling, eller utveckling överhuvudtaget är nära förbunden med den nya fibertekniken. Nog för att väg och järnväg är viktigt, men det kommer alltid att vara 200 mil mellan Rossön och Rotterdam. Med en fungerande bredbandslina försvinner avstånden.

Det är en märklig ordning att ett samhällsviktigt infrastrukturprojekt som bredbandsutbyggnad lagts ut på enskilda byar. Tänk om motsvarande ordning hade gällt vägpolitiken. Byar som vill förstärka bärigheten på vägarna i sin räjong får bilda förening, ansöka om projektstöd, inhämta erforderliga tillstånd, anlita entreprenörer. Hur hade vägstandarden i Sverige sett ut då?

I Hemling utanför Örnsköldsvik har fiberföreningen ett tufft jobb framför sig; senast i slutet av nästa år ska sju mil kabel vara nedgrävd i marken. "Vi är ju en liten förening med många pensionärer – det är ett stort ansvar att bli klar i tid och att man inte stöter på saker som fördyrar projektet och leder till högre anslutningsavgifter", säger styrelsemedlemmen Sture Arvidsson till Mittnytt.

Fibersatsningarna är beroende av eldsjälar. Problemet med eldsjälar är att de kan sluta brinna. Länsstyrelsebyråkrati, projektstöd, trassel i Bryssel, slut på pengar. Man kan tappa sugen för mindre.