Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen fara för nytt cryptoutbrott

Avloppsvatten har läckt ut och bildar en grå sörja vid Frösö båthamn. Men någon fara för dricksvattnet och ett nytt utbrott av Cryptosporidium är det inte.

LT skrev senast i lördags om avloppsvattnet som har läckt ut vid Frösö båthamn. Vattnet har bildat en oidentifierbar sörja bestående av bland annat plast, snören och papper. Problemet är inte nytt utan uppstod redan våren 2013.

– Vatten Östersund håller på att titta på vad det beror på och har också gjort en del förebyggande åtgärder, säger Jari Hiltula, miljöchef på Östersunds kommun.

Att avloppsvatten läcker ut i Storsjön väcker en del frågor. Enligt Jari Hiltula behöver invånarna i Östersunds inte vara rädda för ett nytt utbrott av parasiten Cryptosporidium i dricksvattnet.

– Dels ligger den här platsen nedströms från vattenverket i Minnesgärdet och så handlar det om en väldigt liten mängd. Dessutom har man höjt reningssteget i Minnesgärdet.

Jari Hiltula pekar också på att vattenkvaliteten i Storsjön är väldigt hög i dagsläget.

– Det är inget problem just nu i alla fall. Man tar ständigt prover på inkommande vatten. Man ser inte någon skillnad på att vattenkvaliteten har blivit sämre, det är fortfarande väldigt stabilt.

Planer finns på att öka kvaliteten på reningen av vattnet i Minnesgärdet ytterligare. Det finns ett förslag på att skaffa ett avskiljande mikrofilter som plockar bort partiklar.

– Vi kommer att få mer och mer partiklar i vattnet med ett förändrat klimat. Bakom partiklarna kan mikroorganismer åka snålskjuts och då kommer man inte åt dem med uv-ljuset, säger Jari Hiltula.

Miljöchefen passar också på att påminna Östersundarna vad de själva kan göra för att inte påverka kvaliteten på vattnet negativt.

– Allt vatten som vi gör av med i Östersund som inte går till reningsverket, det rinner ut i sjön. Därför måste vi alla bli mer medvetna om det. Det är därför man inte ska tvätta bilar på gator. Då tvättar man bort tungmetaller och lite annat från bilarna och så rinner det bara rakt ner i dagvattenledningen och ut i sjön. Det är det man lätt glömmer bort.