Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen borevolution

Emanuel Sandberg (KD) hyllar i Länstidningen den 22 februari bostadsminister Stefan Attefalls (KD) och regeringens bostadspolitik. Det finns olika sätt att betrakta de politiska insatserna i denna angelägna fråga.

Bostadsbristen kvarstår, enligt Boverket behövs 39 000 nya bostäder per år för att balansera bostadsmarknaden. Hyresgästföreningens rapport visar att 289 000 personer mellan 20-27 år saknar egen bostad, 150 000 av dessa bor ofrivilligt kvar hemma. Av 290 kommuner har 158 (inkl. Östersund) uppgett bostadsbrist för framtidens arbetare och akademiker. Visst är bostadsministern flitig med utredningar, men de har styrts av begränsade utredningsdirektiv som sällan låter regeringsutredaren presentera verklighetsförankrade förslag. Den sänkta fastighetsskatten gynnar inte de 289 000 bostadslösa. ROT- och RUT-avdraget gäller inte heller hyresrätten som är skattemässigt missgynnad, något Attefall själv bekräftade i branschtidningen Bofast. Nu ska planprocessen förenklas för att lätta för kommuntjänstemännen, mindre byråkrati är bra, men det är bostadsköer och inte tjänstemän som är överbelastade. De förra besluten har dessvärre inte heller tjänat de bostadslösa. Ändringen av hyreslagen för att underlätta andrahandsuthyrning av bostäder har gett 20 procent dyrare andrahandshyror. Denna höjning kommer att kännas för CSN-besörjda studenter i Attehusen som är ännu en förmån för egnahemmen att bygga ett komplementhus utan bygglov. Det är underliga toner i bostadsdebatten, statssubventioner i form av underhållsfria fonder för upprustning eller investeringsstöd för att hålla nere byggkostnaderna är tabu. Dock gäller statsstöd för andra relativt etablerade samhällsgrupper. Bostadsbristen kan endast lösas med fler bostäder och inte Attehus. Det är märkligt att Sandberg hyllar dessa reformer utan självkritik, det är en hyllning utan kör då reformerna ej gynnar de som drabbas värst av bostadskrisen.

Ali Qadiri, utredare Hyresgästföreningen i Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel