Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen Beatlesmania i spelbranschen

Känner du till Tomonobu Itagaki?
Tänkte väl det.

Annons

Känner du till Tomonobu Itagaki?

Tänkte väl det.

Att spelutvecklarna är de nya rockstjärnorna är en myt.

Det finns en hygglig chans att du som läser det här känner till Shigeru Miyamoto, eller åtminstone kan dra dig till minnes att du hört namnet.

Men säkert är det inte.

Konstigt.

Spelutvecklare påstås ju vara de nya ”nya rockstjärnorna” - och nämnde Shigeru Miyamoto är en av de största. Han ligger bakom den största ikonen i spelbranschen – Super Mario – och borde alltså ha en rockstjärnestatus i nivå med Bono, Madonna eller Robin Williams.

Minst.

Han är så stor att han själv är en ikon. Men bara i spelbranschen. Det blir inte ”Mariomania” om han anländer till en flygplats (som när Beatles kom till Amerika) eller vinkar från en balkong (som påven eller Michael Jackson). Polisen spärrar inte av gator om han får för sig att ta en promenad på stan, fotografer belägrar inte hotellen han bor på när han reser. Ställ honom på gatan intill, tja, Svennis, och alla paparazzis skulle be Miyamoto flytta lite på sig så de kunde göra sitt jobb och plåta stjärnan.

Och Tord Grip. Om han var med.

Så fotbollslirare och managers har högre stjärnstatus, liksom filmstjärnor (så klart) och regissörer.

Kommer George Clooney till Brunflo finns det fotografer på Östersunds flygplats på Frösön men skulle, säg, Toby Guard (som skapade Lara Croft) kliva ur planet skulle ingen bry sig.

Ett belysande exempel: När Halo 3 släpptes rankades det i amerikansk press som en av de största nöjeshändelserna – någonsin. Din mamma och pappa känner till Steven Spielberg och Martin Scorsese men har inte en susning om vad killarna som gjorde Halo 3 heter.

Handen på hjärtat nu. Vet du?

Tänkte väl det. Förlåt, vad sa?

Ok. Ok. Ok. Jag vet inte heller.

Vi känner till spelhus, olika team. Bungie som gjorde Halo 3. Rockstar Games som gjorde GTA-serien.

Men rockstjärnestatus? Njae.

Inte ens mytomspunne Team Ninja-utvecklaren Tomonobu Itagaki.

Han har looken och jobbar på sin ”bad boy”-image men skulle ändå bli bortknuffad av paparazzis om Tord Grip kom knallande nerför gatan.

GStäll honom på gatan intill, tja, Svennis, och alla paparazzis skulle be Miyamoto flytta lite på sig så de kunde göra sitt jobb och plåta stjärnan.

Mer läsning

Annons