Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen anledning att frukta kvällens match

Annons

Vi skriver den 28 mars, det är SM-tävlingar på skidor i Åre och Åsarna, allsvenskan startar om en vecka och Sverige spelar i kväll VM-kval mot Portugal Dragao stadion i Porto samtidigt som vi släcker ljuset.

Ur led är tiden är väl ungefär det man kan säga om detta faktum, inte minst när vi i natt flyttar fram klockan en timme.

Det känns onekligen som om det återstår några veckor innan fotbollsintresset börjar spira hos det svenska folket, inte minst denna kylslagna och snötyngda vinter som fortfarande bjuder på respektabla minusgrader i hela vårt avlånga land.

Därmed inte sagt att det svenska landslaget är iskallt, trots tuffast möjliga start på tävlingsåret 2009.

Den svenska kvalgruppen, grupp 1, har hunnit en lång bit på väg utan att den har hittat någon riktig struktur. Alla, till och med Malta, har tagit poäng av varandra och så här långt toppas tabellen av Danmark före Ungern, båda på sju poäng, Albanien har sex, Portugal och Sverige fem vardera samt Malta som snöt en pinne av Albanien i en februarimatch som få noterat, 0–0.

Största besvikelsen hittills är utan tvekan Portugal som på sina fyra matcher tappat sju poäng; sensationellt svaga 2–3 mot Danmark och 0–0 mot Albanien på hemmamark samt 0–0 på Råsunda den 11 oktober i höstas.

Jag såg den matchen. Portugal var inte bra, det var däremot Sverige och med Johan Elmander i matchform hade vi vunnit med både ett och två mål.

Med tanke på det vi såg i höstas finns det, tycker jag, ingen som helst anledning att frukta kvällens match. Portugal är bra, men absolut inte så bra som många vill måla upp nationen även i detta förhandssnack. Visst, passningsspelet och tekniken är av världsklass, truppen innehåller åtta spelare som finns med i Champions Leagues kvartsfinaler (Sverige har inga ...) men här saknas flera viktiga ingredienser; inte minst ett vasst djupledsspel. Det blir ofta kors och tvärs och det ger sällan några farligheter.

Att vår egen säsong fortfarande har en vecka till avspark tar jag inte så hårt på. Bara fyra spelare i den svenska truppen är hämtade från allsvenskan och bara två (Anders Svensson och ”Henke” Larsson) är garanterade plats i startelvan. De allra flesta är alltså i full tävlingsform och är dessutom, jämfört med för några års sedan, också ordinarie och viktiga kuggar i sina respektive klubbar.

I normala fall brukar det inte vara så svårt att lista ut vilken uppställning Lasse Lagerbäck ska bjuda på. Men den här gången är det nästan omöjligt.

Petter Hansson eller Daniel Majstorovic (höstens stora utropstecken i landslaget) bredvid Olof Mellberg i mittförsvaret?

Anders Svensson och Kim Källström i mitten på mittfältet, naturligtvis (tidigare har det alltid varit Kim eller Anders, den eviga stridsfrågan): Men vilka blir kantspelarna? Sebastian Larsson, Samuel Holmén, Rasmus Elm och ”Chippen” Wilhelmsson är alla aktuella.

Själv skulle jag valt Majstorovic i mittförsvaret samt Larsson/Holmén på varsin kant. Alla tre var lysande i höstens Portugalmatch och löste sina uppgifter på ett sätt som Lagerbäck måste ha varit stormförtjust över.

Min elva i kväll blir därför; Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Erik Edman – Sebastian Larsson, Anders Svensson, Kim Källström, Samuel Holmén – Johan Elmander, ”Henke” Larsson.

Vilken blir Lagerbäcks?

Resultatet för svensk del är inte avgörande, möjligen att Portugal inte har råd att bränna ytterligare poäng. Det enda jag är riktigt säker på är att den här kvalgruppen kommer att leva ända fram till höstens sista spark.

Mest anmärkningsvärt; det blev en hel VM-kvalkrönika utan ett enda ord om Zlatan Ibrahimovic. Han är avstängd och saknas givetvis.

Mer läsning

Annons