Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen åldersgräns uppåt för surfarna

/
  • Alf Josefsson hjälper mogna datoranvändare att navigera bland sladdar och andra snårigheter i datorn. I lokalen finns åtta ganska nya datorer och skärmar som NBV har köpt in.
  • Alf Josefsson har en gedigen bakgrund inom föreningslivet. Nyss fyllda 85 leder han datakurser, men hoppas få bli avlöst inom en snar framtid.

Från 25 till 200 på några få år. Det handlar om medlemmar i föreningen Seniornet i Östersund som lär sig bland annat ordbehandling och att surfa på nätet.

Annons

Äldsta kursmedlemmen i Seniornet är 92 år och en av cirkelledarna, Alf Josefsson, fyllde 85 år den 16 april.

– När jag gick i pension 1988 från SJ ville jag ha en dator och det fick jag, säger Alf Josefsson. Jag är, som man säger i konstnärskretsar, autodidakt – självlärd – på datorer.

Seniornet är en landsomfattande organisation med 40 klubbar i hela Sverige. Östersundsföreningen bildades år 2000. I NBV:s lokaler i Östersund har man nybörjar- och fortsättningscirklar där ordbehandling i Word, internet och e-post ingår.

– Det är många som vill lära sig om e-post för att kunna kommunicera med barn och barnbarn, fortsätter Alf Josefsson.

– Några har börjat datakurser i en annan studieorganisation där det även finns ungdomar, men då drivs tempot upp och då hinner inte de äldre och mest ovana med. Så då kommer de till Seniornet. Varje kurs är oftast tio veckor, tre timmar varje gång. Och då bjuder vi på kaffe, men deltagarna får själva ha med sig bröd. Det är bra att ta en paus mitt i, för att prata om något annat än datorer.

Alf Josefsson pekar på att klubben inte skulle vara av den här digniteten i dag om inte kursledaren Ann-Mari Jonsson hade funnits med sin entusiasm och energi. Även två andra kursledare, Ingrid Bergvall och Leif Pettersson, bidrar starkt till att hålla verksamheten flytande.

– Och så har vi en filial i Trångsviken, där Conny Lund har hand om verksamheten, också det i NBV:s regi.

I höstas köpte Alf en splitter ny laptop som han gillar i allra högsta grad. På frågan hur mycket han sitter framför datorn hemma, så blir svaret att det är två-tre gånger per dag.

– Och till hösten, inte att förglömma, blir det Seniorsurf den 14 oktober på biblioteket. Då får man komma och prova på gratis, säger Alf innan han hastar vidare för att prata om Windows Vista, Word och Open office på Seniornets traditionella vårträff.

Mer läsning

Annons