Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingela och Irja värnar om hjärtat

Helt ideellt har Ingela Rydén och Irja Halvarsson- Rydberg lärt ut sina kunskaper om hjärt- och lugnräddning i Härjedalen.

– Det är viktigt att kunna det eftersom det är en folksjukdom, säger tjejerna med ett hjärtligt leende.

Det här med hjärtat är något alldeles extra. Fråga bara Ingela Rydén och Irja Halvarsson- Rydberg som helt frivilligt lär ut sina kunskaper i hjärt- och lungräddning till stora delar av befolkningen i Härjedalen.

Redan nu har ett 50-tal personer fått de livsviktiga lärdomarna av Irja och Ingela.

– Det är bra att få kunskaperna. Förhoppningsvis behöver man inte använda dem men händer det någon som får ett hjärtstopp så är det värdefullt, säger Ingela och Irja som båda är sjuksköterskor i grunden men har hjärta och lungor som en hjärtesak vid sidan av sitt ordinarie jobb.

Därför gick de en utbildning inom kardiologi under 2008 men när den kompetensen inte vanligtvis behövs inom arbetet så gör de underverk på fritiden.

– Vi vill hålla oss ajour med det här och så är det roligt att träffa folk.

Utvecklingen inom tekniken har gått långt. Numera är det mesta förenklat och nu finns det till och med bärbara hjärtstartare som man med enkla handtag kan göra underverk hos människor som drabbas av hjärtproblem i vardagen.

– Alla kan lära sig men det gäller att hålla kunskaperna vid liv och inte vara rädd för att använda sig av dem.

Att tjejerna är hjärtligt uppskattade märks inte minst under de kurstillfällen som hjärt- och lungsjukas förening i Härjedalen har haft under våren.

– De är en väldig tillgång för oss, säger Axel Skoger som tack vare föreningens fond varit behjälpliga med att skaffa fram ett antal hjärtstartare till olika inrättningar i Sveg med omnejd.