Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingegerd gör konst av begagnade behåar

/

16 broderade behåar på resa över världen stannar i dagarna till i Duved. På söndag är det vernissage för textilkonstnären Ingegerd Bergwalls utställning ”De resande behåarnas systerskap”.

Annons

Fantastiska, färggranna pärlbroderier pryder behåarna som Ingegerd Bergwall ställer ut. Var och en har sin egen identitet och alla har de namn, fantasifulla titlar som ”Vandring”, ”Miss Mandarin” och ”Primörer”.

Ingegerd Bergwall är bosatt i Gimo, Uppland, men vistas långa perioder i Årefjällen.

– Jag känner mig hemma här och tyckte att det skulle vara roligt att visa vad jag håller på med, säger hon.

– Först hade jag tänkt ställa ut på något av Åres gallerier, men så kände jag att det kunde vara kul att liva upp Duved lite. Så nu blir utställningen i baren på hotell Renen.

Ingegerd Bergwall berättar att hon tidigare arbetade mycket med stora, monumentala vävar, men att hon på senare år alltmer gått över till fritt broderi.

Behåbroderandet bottnar bland annat i den egna upplevelsen av bröstcancer för några år sedan.

– En cancer är alltid traumatisk och tar tid att bearbeta. Det här var ett av mina sätt att komma vidare. Den första behån jag gjorde fick också titeln ”Självbiografi”.

Att göra konst av behåar är ett sätt att både lyfta fram kvinnobrösten och att avdramatisera dem, menar Ingegerd Bergwall.

Under en vistelse i USA kom hon i kontakt med boken och filmen ”The sisterhoods of the traveling pants” (på svenska ”Systrar i jeans”) och det gav henne idén att samla sina behåverk under rubriken ”De resande behåarnas systerskap”.

– Alla är begagnade, välanvända, och de har faktiskt rest över stora delar av världen.

Hur lång tid lägger du ner på varje behåbroderi?

– Det tar ett par månader om jag jobbar duktigt. Vissa har tagit ett halvår att få färdiga.

Kan man köpa sig ett av dina konstverk och använda det – som behå alltså?

– Nej det går inte, de är uppstoppade för att få den rätta formen. Fast män skulle ju kunna bära dem. Jag har faktiskt mött ett ganska stort intresse i gaykretsar. Och en av mina behåar heter ”Pride”.

Utställningen öppnar alltså på söndag. Slutdatum är inte fastställt.

– Men den kommer nog att hänga ett par månader, avslutar Ingegerd Bergwall.

Mer läsning

Annons