Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingeborg Johansson

/

Vår mamma, Ingeborg Johansson, född Ehrs, har stilla insomnat i sitt hem på Svartnäset.

Annons

Mamma var född på gården Furunäset i Äspnäs, Strömsund, som nummer sex av åtta barn. Under sin uppväxt fick hon tidigt hjälpa till på hemgården. Hon skötte under flera somrar fäboden och under beredskapsåren familjens rävfarm.

Efter en folkhögskolekurs i Sigtuna började hon studera till småskollärarinna i Härnösand och blev klar 1945. Hon fick 1946 tjänst i Gillhov, där hon förutom några år i Hunge arbetade tills skolan lades ner. De sista åren före pensioneringen arbetade hon i Svenstavik.

Pappa och mamma gifte sig 1948 och bosatte sig sedan på pappas fädernegård på Svartnäset. De förblev gifta tills pappa avled 1991.

Mamma hade stor glädje i sitt arbete som lärare och hon var mycket kunnig och före sin tid inom sitt yrke. Särskilt intresserade hon sig för att stödja elever med speciella inlärningssvårigheter.

Under många år engagerade hon sig i Röda korset. Hon hade också ett omfattande kyrkligt intresse och var under många år kyrkvärd i Gillhovs kyrka. Förutom detta hade hon flera förtroendeuppdrag.

Mamma hade ett stort intresse av – och var mycket kunnig i - hembygdens och släktens historia. För oss barn var hon som en levande uppslagsbok, oavsett ämne. När vi spelade sällskapsspel var ”Bojan” populär att ha med i laget på grund av sin mångkunnighet.

Som person var mamma mycket gladlynt. Hon deltog med förtjusning och ett aldrig sinande intresse i barns och barnbarns, liksom före detta elevers liv och utveckling. På ett naturligt sätt blev våra vänner också hennes vänner och hon var så tacksam över alla som hon tyckte att hon därigenom ”fått”. En särskild glädje för mamma var ”bonusbarnbarnet” Elin och hennes familj.

Även under sin sjukdomstid fortsatte mamma att vara en utåtriktad och engagerad person. Hon var mycket glad och tacksam över den goda vård och omsorg hon fick från hemtjänst och sjukvård.

Trots att mamma varit svårt sjuk har vi under hösten upplevt många fina stunder tillsammans.

Vi är så tacksamma för vår mamma.

Förutom av oss och våra familjer, sörjs hon närmast av syster, svägerskor, syskonbarn, pappas syskonbarn och många vänner.

Mer läsning

Annons