Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingeborg "Bojan" Magnusson

/

Vår kära mamma och maka har lämnat oss i en ålder av 86 år.

Annons

Hon somnade lugnt och stilla på Östersunds sjukhus den 12 mars efter en lång tids sjukdom.

Bojan växte upp i Härnösand i "sotarfamiljen" Öhman där hennes far Albin var sotarmästare och mor Alma drev ett litet jordbruk. Hennes fem bröder arbetade till en början också som sotare.

Under kriget anmälde sig mor Bojan till luftbevakningen och tillhörde därigenom de första kvinnliga soldaterna i svenska försvaret, och hon drev en luftbevakningsgrupp i Jämtland och Ångermanland som Ls-chef. Dessutom satt hon på lediga stunder och stickade strumpor på Sjömanshemmet till sjömän som tjänstgjorde.

Under kriget träffade hon Bruno som hon gifte sig med midsommarafton 1944 och de fick två söner.

Mor Bojan var en gladlynt person som älskade att ha folk runt omkring sig. Hennes omtanke och glädje om sin familj, barn och barnbarn var stor. Mest trivdes hon när hon kunde få träffas och umgås på sommarstället i Hållstakvarn. Då åkte våffeljärnet fram och åtskilliga burkar surströmming har öppnats under åren. Dessutom hyrde hon ut två småstugor i Hållstakvarn till förbipasserande turister.

När barnen flyttat hemifrån gick hon med i Röda korset och hon uppskattade att få hjälpa till som följeslagare och besökare på föreningens uppdrag.

Mor Bojan älskade blommor och vi misstänker att hon pratade mycket med dessa eftersom de alltid var prunkande och fina.

1996 blev hon långtidssjuk efter en operation men genom Brunos stöd och försorg kunde hon delta med det mesta och bland annat följa med på Ammis och till fritidshuset fram till sin bortgång.

Vår saknad efter henne är stor men man finns så länge minnena finns kvar.

Bruno och barnen

Mer läsning

Annons