Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga vattenproblem rapporterade i Åre

Åres vatten är rent och utan parasiter, lovar kommunen. Men i Hallenbygden tänker man ta vattenprover, för säkerhets skull.

Åre kommuns miljökontor har fått många samtal om vatten de senaste dagarna. De som ringer är oroliga turister som vill veta om de kommer att bli sjuka på sin jul- och nyårssemester.

Men miljökontoret kan ge lugnande besked, åtminstone till dem som är på väg till Åredalen och västerut. Hela 90 procent av Åre kommuns 20 vattenverk tar dricksvattnet från grundvattentäkter, som inte får den här typen av problem.

Däremot vill man från kommunalt håll inte lova lika tvärsäkert att vattnet är rent i Hallenbygden, där man i byarna Arvesund, Ågårdarna, Hallen, Gärdsta och Vällviken använder sig av ytvatten från Storsjön, precis som Östersund. I dessa ytvattenverk desinficeras dricksvattnet med små mängder klor eller UV-ljus.

Inga rapporter har inkommit hittills om några insjuknade från Hallenbygden, men miljökontoret tänker ändå ta vattenprover, så fort man får in ett speciellt filter som behövs men som för närvarande är slut hos Smittskyddsinstitutet.

Några råd eller varningar om vattenkokning har dock inte gått ut till byarna, varken via Åre kommuns hemsida eller på annat sätt.