Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga varsel om uppsägningar

Arbetslösheten minskar och under augusti lades inga varsel. Men ungdomsarbetslösheten ökar och är fortsatt hög.

Under augusti månad lade inget företag i Jämtlands län något varsel.

– Ett tecken på positiv utveckling är att augusti månad inte inneburit några varsel i Jämtland och det var länge sedan det hände, säger arbetsförmedlingschefen Johan Tegnhed i ett pressmeddelande.

Under årets första åtta månader har 556 personer i länet varslats om uppsägning, vilket är 718 personer färre än under motsvarande period 2009.

Under augusti var 3 543 arbetslösa inskrivna på arbetsförmedlingarna i länet, vilket är en minskning med 211 personer jämfört med augusti 2009. Det är arbetslösheten bland framför allt män som har minskat, minskningen är 9,5 procent jämfört med för ett år sedan, bland kvinnornas arbetslöshet nästan inte förändrats alls.

Ungdomsarbetslösheten har ökat jämfört med för ett år sedan. Antalet arbetslösa inskrivna på arbetsförmedlingarna i länet i åldersspannet 18-24 år uppgick i augusti till 896 personer, vilket är 47 fler än i augusti 2009.

– Ungdomsarbetslösheten är alltjämt ett stort bekymmer, även om det kan tyckas att länets drygt 2000 ungdomar som står utanför arbetsmarknaden är få i jämförelse med landet som helhet. Procentuellt blir det höga siffror av arbetslösa och ungdomar i program med aktivitetsstöd, säger Johan Tegnhed.

I Bräcke är till exempel andelen unga arbetslösa eller i program 26,4 procent, Ragunda 22,1 procent och Strömsund 21 procent.

– Ser man till antalet, 132, 96 respektive 218, så är det ingen omöjlig uppgift att skapa sysselsättning för dem, men det krävs att arbetsmarknadens aktörer öppnar sina dörrar, säger Johan Tegnhed.

Även i gruppen utrikesfödda har arbetslösheten ökat. 18,1 procent fler var arbetslösa i augusti år jämfört med augusti 2009.