Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga tårar över Göran Lindberg

Vad det så kallade allmänna rättsmedvetandet säger om Göran Lindbergs straff är inte så svårt att räkna ut. Det är knappast en talrik skara som lär anse att den tidigare polischefen skulle ha kommit lindrigare undan än 6,5 års fängelse. I går föll domen mot ”Kapten Klänning” och även om den kan komma att överprövas i högre instans är det positivt att domstolen landade i ett så tydligt ställningstagande.

Om vi bortser från dem som förordar arkebusering alternativt 500-åriga fängelsestraff för sådana som Lindberg, får man anse att 6,5 år är en klar och tydlig påföljd. Lindberg fälldes på 17 av 23 åtalspunkter, bland annat misshandel, grov våldtäkt, flera fall av koppleri, våldtäkt och köp av sexuella tjänster.

Puh, är kanske det ord som bäst sammanfattar känslan efter domen. Man kan bara föreställa sig reaktionerna om domstolen gått på försvarets linje och endast fällt för sexköp. Då hade Lindberg varit en fri man och det hade nog mer varit mer än vad många hade klarat av. Nu slipper vi en demoraliserande debatt om att rättsväsendet skulle behandla samhällets elit med särskilt varsam hand. ”Lindberg har inte undkommit och det är bra för allmänhetens förtroende för rättsväsendet”, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Personligen tror jag inte att Göran Lindbergs gärningar kommer att skada tilltron till polisen. Brotten är helt enkelt så grova och frånstötande att detta måste betraktas som ett sjukt undantagsfall.

Däremot kan man tro att Lindberg – den passionerade jämställdhetsivraren/den sadistiske våldtäktsmannen – krossat en del föreställningar om den mänskliga naturen. Kan man prata om goda och onda människor?

Nästa gång man läser om gympaläraren som förgripit sig på eleven eller den gode mannen som försnillat pengar från den funktionshindrade blir kanske inte reaktionen ”Hur kunde han!?” utan ”Kunde Lindberg så kan väl vem som helst”. Så blir vi lite mer avtrubbade, lite mer cyniska.

Göran Lindberg har således inte bara förstört ett antal unga flickors liv, hans brott i kombination med hans tidigare ställning är ett angrepp på de värden som det goda samhället vilar på: förtroende, hederlighet, respekt.