Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga statliga garantier för svenska banker

Nu har inga svenska banker längre statlig garanti. Åtta svenska banker har utnyttjat garantin. Inte en enda krona har betalats ut, i stället har bankerna betalat in 5 300 miljoner kronor i avgift till staten.

Ännu ett bevis på vilken kompetent regering vi har. I stället för att förstatliga bankerna, eller stoppa in skattepengar för att rädda dem, har alliansregeringen utfärdat en garanti/borgen som man helt riktigt tagit betalt för.

När Mona Sahlin och Tomas Östros tyckte att staten skulle köpa bilfabriker och stötta andra företag i kris med skattepengar sa finansminister Anders Borg nej. Skattepengar ska användas till välfärd och företag i kris ska räddas av sina ägare eller säljas. Alliansregeringen valde att ställa borgen men att ta betalt för den garantin.

En del politiker vekar ta väldigt lätt på besluten när det gäller andras pengar, det vill säga våra skattepengar.

Nu har både Volvo och Saab fått nya ägare och alla svenska banker har klarat sig. En del banker behövde en statlig borgen, en garanti som de fick betala för. Det vill säga vi skattebetalare har fått betalt för att vi tog en risk. En affärsmässig och för skattebetalarna bra affär som både Tomas Östros (S) och en del andra länders regeringar har en del att lära av! Inte första gången i så fall en borgerlig svensk regering visar sig vara mycket kompetent, även i internationell jämförelse. Hur hade landets ekonomi sett ut med Tomas Östros (S) som finansminister? Jag vågar inte ens tänka tanken?

Pär Jönsson (M), riksdagskandidat