Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga spår efter soptunnebjörnen i Mosätt

En naturbevakare med hund var på plats i Mosätt i onsdags igen. Men björnen är spårlöst försvunnen.

– Det finns inga indikationer på att det finns björn där, säger Linda Ersson vid länsstyrelsen i Östersund.

Varken några spår eller spillning kunde hittas. Soptunnebjörnen som spridit oro bland byborna i Mosätt vekar ha försvunnit.

Därför är det inte aktuellt med skyddsjakt.

– Får vi in ny information om björnen igen åker en naturbevakare ut så snabbt som möjligt. Men nu har vi ingenting att gå på, säger hon.

Naturbevakare har varit ut till Mosätt tidigare och försökt jaga bort björnen. Byborna har även krävt skyddsjakt. Men i dagsläget kan länsstyrelsen varken utföra skrämselförsök eller skyddsjakt.

– Först undersöker vi hur närgången björnen är. Sedan jobbar vi aktivt med olika skrämselförsök, säger Linda Ersson om länsstyrelsens arbetssätt.

Vid försöken att jaga iväg björnen används ofta en hund som släpps lös. Naturbevakaren kan även skjuta med gummikulor mot björnen eller avlossa skrämselskott.

– Det har oftast varit lyckade försök. Men det är värdefullt att vi får information snabbt, så att inte björnen hinner vänja sig vid människor.

Om en björnhona med ungar lär sig att hitta mat bland avfall vänjer sig även ungarna med det. Enligt Linda Ersson kan det i de fallen bli omöjligt att jaga bort björnarna. Det fick bland annat björntäta Norråker i Strömsunds kommun vara med om i våras. Efter flera skrämselförsök fattades beslut om skyddsjakt på den mest närgångna björnen.

Linda Ersson berättar att det finns naturbevakare strategiskt utplacerade i hela länet. Totalt finns tolv stycken varav fyra i Härjedalen.