Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga poliser på område större än Skåne: "Hela polismyndigheten är i gungning"

Efter Dundermarknaden så har Strömsundspolisen haft semester.
Inga poliser kommer vara på plats förrän om två veckor.
– Det värsta scenariot är om det skulle hända något i Gäddede. Då skulle polisen i Östersund ha 24 mil att åka, säger kommunalrådet Göran Bergström (S), tjänstledig från sitt jobb som närpolischef.

Just nu är Strömsunds kommun en vit fläck på brottsbekämparkartan.

På ett område som är större än Skåne så finns inte en enda polis.

Dundermarknaden i början av juli var den sista kommenderingen för Strömsundspolisen innan man gick på semester. Inte förrän om två veckor är polisen tillbaka i tjänst.

Kommunalrådet Göran Bergström (S), som är tjänstledig från sitt jobb som närpolischef, är oroad.

– Alla de här tjänsterna som vi förlorat så har vi inte fått någon som ersatt dem. Från att vi haft 12 poliser så har vi nu bara 5 i yttre tjänst. De måste precis som alla andra människor få ha semester, säger Bergström luttrat.

– Vi har påtalat det här både till regionchefen Klas Johansson och till rikspolischefen, säger han.

Men utan något resultat som invånarna i Strömsunds kommun kan märka av.

Hur påverkar det invånarna i Strömsund att det inte finns polis i kommunen?

– Det värsta scenariot är om det händer något i Gäddede. Då får man skicka från Östersund. Det är 24 mil att köra. I bästa fall kan man skicka en polishelikopter. Men det här slår hårt. Hela polismyndigheten är i gungning, säger Göran Bergström.

Ett misstänkt fall av våld i nära relation, inom hemmets väggar, det låter som om risken för brottsoffret stiger ju längre utryckningstiden är.

– Det kan man ju räkna ut med tårna att det blir farligare ju längre tid det tar. Vi har haft några såna utryckningar de senaste veckorna och då är det vakthavande befäl i Östersund som beslutar vilken patrull där som ska åka.

– Vi som bor i glesbygd, det är nästan en kalkylerad risk att polisen inte kommer samma dag, eller nästa dag, eller dagen därpå. Så får det inte vara, säger Bergström.

– Det är därför jag började engagerade mig politiskt. Ingen tar hänsyn till att det är de här avstånden. Så därför måste vi kämpa, och få igenom en förändring. Om man hade samma beräkningsmodell som ambulans så skulle vi få tillskott på 3 miljoner kronor.

I Facebookgrupper som tipsar om brott ser man ibland en viss uppgivenhet.

– Det är ett faktum att vi inte är synliga i den utsträckning som allmänheten vill. För att kunna vara det behöver vi resurser för det.

I augusti är det tänkt att inrikesminister Anders Ygeman, med ansvar för polisfrågor, ska komma upp till Östersund.

– Vi vill förklara för honom hur det ser ut, säger Göran Bergström.

Läs mer om polisprofilen Göran Bergström:

Han lämnade massmördarna för Strömsund

Polischefen polisanmäld när han klev in i politiken