Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga pengar till konstutställningar när Exercishallen blir kulturhus

Gamla Färgfabriken norr blir ett breddat kulturhus från och med i höst.
Men för samtidskonsten ser det mörkt ut.

När söndagens stödgala för ett kulturhus nästan är slut kliver Daniel Kindberg upp på scenen och förklarar att Fältjägaren fastigheter har bestämt sig för att göra ett kulturhus på stadsdel norr.

– Vi har skrotat Färgfabriken och skapat något nytt, Exercishallen norr, säger han.

Han beskriver den som ”en av Östersunds små scener i förhållande till det nya kultur- och konserthuset”. Men det är en ganska stor scen det handlar om. Skisserna visar på olika scenlösningar som tar mellan 400 och 600 sittande och Daniel Kindberg pratar om 1000 – 1500 stående vilket inte är så långt ifrån kapaciteten på PB-hallen i Folkets hus. Alla lösningar är flexibla, teleskopläktare kan skjutas undan och ge plats för utställningar.

– Vår scen kanske blir ett andningshål i väntan på det nya kulturhuset, säger Daniel Kindberg.

Tanken är att ombyggnationen ska vara klar till hösten. Skisserna har tagits fram i samarbete med Länskulturen och Startskottsgruppen. Fältjägaren fastigheter står för de investeringar som görs i lokalen. För innehållet svarar Länskulturen genom treåriga EU-projektet Framtidsfabriken – mötesplats för utveckling av kulturella och kreativa näringar. Projektet är prioriterat, vilket betyder att det högst troligt beviljas medel, men ännu inte formellt beslutat. Färgfabriken finns fortfarande med som rådgivare men hur mycket konst som kommer att visas i den tidigare samtida konsthallen är idag högst osäkert:

– Det är svårt att säga, strukturfonderna har strukit det ur vår ansökan så det måste finansieras på annat sätt, hur vet vi inte än, säger länskulturchefen Ingrid Printz.

På fredag öppnar utställningen ”Äta, arbeta, vila” och vissa konstplaner finns också för nästa sommar. Länskulturen rekryterar just nu en projektledare som delvis kommer att jobba med programsättning av Exercishallen norr. Projektet innehåller bland annat kompetensutveckling för kulturföretagare, synliggörande av kulturella och kreativa näringar, workshops, seminarier och utveckling av varumärken.

– Vi kommer att erbjuda en öppen scen för alla som vill vara en del av detta. Man kommer att kunna få en kortare anställning för att producera sin idé, säger Ingrid Printz.