Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga pengar till gångbana på Annersia

Östersunds kommun kommer inte att lägga ut några förskottspengar på en gång- och cykelväg mellan Brunflo och Hara. Det beslutade kommunfullmäktige i kväll.

I mer än 25 år har de som bor längs vägen mellan Brunflo och Hara kämpat för att det ska anläggas en gång- och cykelväg på sträckan. Anledningarna till att det behövs en sådan är flera. Bland annat har trafiken ökat kraftigt längs de båda vägarna 592 och 604. En stor inflyttning till byarna och samhällena längs sträckan har skett och de smala vägarna är inte lämpliga för en större mängd gående och cyklister. Flera vittnar om att många bilar håller en mycket hög hastighet på vägsträckan och det finns en oro att det ska ske allvarliga olyckor.

I kväll behandlade kommunfullmäktige i Östersund frågan. Det medborgarförslag som låg till grund för ärendet betonade vikten av att en sådan väg måste anläggas nu och inte senare.

Debatten i fullmäktige kom till stor del att handla om huruvida kommunen ska lägga ut pengar i förskott för att bekosta anläggandet av gång- och cykelvägen. Tanken är i så fall att statliga medel ska återbetalas till kommunen i framtiden.

– Vi kan börja med att konstatera att vi är överens om behovet av en sådan här gång- och cykelväg, inledde kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) sitt anförande.

Men ungefär där upphörde också enigheten mellan de styrande i kommunen och oppositionen.

Oppositionsrådet Carina Zetterström (C), och de andra alliansledamöterna, anser att kommunen mycket väl kan förskottera de extra pengar som behövs för att få till en bra gång- och cykelbana. Hon tycker inte att kommunen ska avvisa kravet från de boende på Annersia bara för att staten inte har skjutit till tillräckligt med pengar. Något gehör för den åsikten fanns dock inte hos majoritetens ledamöter.

– Jag tycker att staten måste ta ansvar för sina vägar, menade AnnSofie Andersson.

I den Länstransportplan som regeringen beslutat om, och som gäller för perioden 2010 till 2021, finns 17 miljoner kronor till utbyggnad av gång- och cykelvägar mellan Brunflo och Hara. Men de pengarna räcker bara till cirka 10 kilometer och den totala längden på sträckan är drygt 36 kilometer.

När röstningen av frågan var genomförd så stod det klart att Östersunds kommun i det här läget inte kommer att lägga ut några pengar till en gång- och cykelväg på Annersia.