Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga överraskningar i nya Sune

Premiär: 25 december 2013 Biostaden

Med: Morgan Alling, Anja Lundqvist, William Ringström

Regi: Hannes Holm

Speltid: 1 timme 35 minuter

Censur: Barntillåten

Annons

Det finns ingen anledning att oroa sig. Prutt- och bajshumorn är helt intakt när Sune och hans familj rullar vidare på det redan inkörda spåret med kaotisk familjesemester utomlands, precis som i föregångaren "Sune i Grekland".

Denna gång bär det till en pittoresk liten by i Tyrolen där mamma och pappa Andersson 20 år tidigare var på smekmånad.

Sune (William Ringström) blir, på ytterst oklara grunder, övertygad om att hans drömtjej kommer att finnas där och ägnar därför hela bilresan åt att fantisera om henne och deras framtida pussar medan pappa Rudolfs (Morgan Alling) hemliga motiv för att återse byn är löftet om en konstnärs signatur som kan göra familjen 900 000 kronor rikare. Ska de lyckas få tag i konstnären och hans autograf? Kommer bilresan att gå smidigt och utan fadäser?

Svaren är givetvis helt givna.

Precis som skämten, könsrollerna och rollfigurerna.

Storasyster är uttråkad, Sune är tjejtokig, pappa är snål, mamma är förlåtande, Håkan ska bajsa i tid och otid. Ja, det är inte mycket nytt under den tyrolska solen där. Eftersom man besöker Alperna har man också känt sig tvungen att kasta in lederhosen- och folkdräktsskämt åt de vuxna i publiken.

Samt en "Sound of music"-pastisch. Helt i onödan, som så mycket annat. För filmen hade antagligen fått må bättre utan övertygelsen om att upprepning är bästa receptet för ett lyckat skämt även om det riktar sig till barn.

Hur många gånger är det roligt att Håkan måste bajsa? 1? 5? 20? Hannes Holm tar inga chansningar. Men å andra sidan bygger ju hela Sune-serien på upprepning där historien alltid mer eller mindre kretsar kring Sunes eviga jakt på det något diffusa begreppet "drömtjej" så vad kan man vänta sig?

Caroline Hainer/TT

noje@tt.se