Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga överraskningar från Norra Brunn

Inga överraskningar. Trots att Norra Brunns komiker säkert gjorde sitt bästa för att underhålla en liten publik.

Östersund och Storsjöteatern får besök av humorgänget två gånger i höst. Först ut denna fredag är Pontus Enhörning, Marika Carlsson och Jörgen Sjöberg. Det är svårt att säga om det beror på dålig marknadsföring, Idol-tider eller bristande intresse, men salongen är inte ens fylld till en tredjedel. Det gör att relationen mellan publiken och komikerna lätt blir lite krystad, även om båda parter gör sitt bästa för att skapa en lyckad kväll.

Kvällens stora stjärna heter utan tvekan Jörgen Sjöberg.

– Är alla här? Det är det första Jörgen Sjöberg frågar när han kommer in på scenen.

– Nej, svarar en kvinna i den bakre änden av salongen. Jag såg att det var några fler som ville in.

– Äh, det är säkert några från Krokom, dem släpper vi inte in, kontrar Sjöberg och får genast alla med sig. Tänk så lätt det kan vara ibland. Jörgen Sjöberg har sin bakgrund i resebranschen där han jobbat äventyrsguide. Snabbtänkt och spontant använder han sig gärna av både sitt kroppsspråk och av publiken för att samla poäng.

Sedan är det dags för Marika Carlsson att säga sitt. För fyra år sedan blev hon utnämnd till årets kvinnliga komiker. Och hon kan nog fortfarande, det blir många skratt, men i år skulle hon ha allt att vinna på att jobba lite mer på sitt manus som spretar för mycket åt alla håll. Ämnen som sex och kulturkrockar blandas med singelstress och gym.

Pontus Enhörning har gjort sig känd för att vara både elak och ironisk. Ibland till och med på gränsen till för elak. Kvällen till ära är han sista kortet i rockärmen och presenteras som en legend i radion och i alla möjliga sammanhang. Och visst lyckas Enhörning pricka in en hel del vardagliga dråpligheter och kulturella skillnader. Beskrivningen av Sverige som hela världens fyllechaufför, det vill säga någon som står livrädd i ett hörn och undrar vad alla gör där borta är till exempel riktigt kul.

Men problemet är att det aldrig blir roligare än det kan vara i lunchrummet på jobbet. Pontus Enhörning får inte riktigt till den komiska tajmingen, lyckas aldrig överraska. Även om det då och då dyker upp något som kan likna en röd tråd mellan ämnena petar också han i för många saker samtidigt.

Norra Brunns turné sker i samarbete med Folkets hus och Parker. Nästa gång, den 12 november, kommer Micke Koppelman, Thomas Oredsson och Zinat Pirzadeh. Vi får hoppas att arrangörerna då tänker om och möblerar i foajén i stället. Pubmiljön skulle passa konceptet bättre.