Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga nazister i våra skolor

När jag gick på högstadiet fick vi lära oss om Andra världskriget. Om förintelsen. Vi skrev uppsatser om hur hemskt det är med nazism och rasism. Vi fick lyssna på föreläsningar med överlevare från koncentrationslägren. Vi fick höra att något som liknar Förintelsen inte skulle kunna hända igen, och vi trodde på det. Inte skulle väl någon någonsin kunna tillåta att de vidriga händelserna skulle upprepas? Ingen skulle väl kunna glömma och förneka historien så pass mycket?

Det är nu snart 70 år sedan Andra världskriget slutade och den hemska sanningen om koncentrationslägren uppdagades. 70 år är visserligen en lång tid, men knappast så lång att det som hände då kan ha fallit i glömska. Eller?

Skolverket har nu uttalat sig i frågan om vilka politiska partier som ska få komma till skolorna under årets valrörelser för att informera elever om olika politiska alternativ. Att elever får möta, samtala och diskutera med politiker är bra. Men Skolverkets nya besked är både förvirrande och obehagligt. Kort sammanfattat säger det att alla som vill besöka skolor bör vara välkomna. På den direkta frågan i fall det innebär att nazistiska Svenskarnas Part (SvP) är välkomna säger Skolverket att ”ja, om de vill besöka ska de släppas in”. De poängterar till och med att en vägran från skolledningarna att släppa in till exempel SvP kan leda till en JO-anmälan.

Nazister är alltså inte bara välkomna till skolorna, de får inte stängas ute enligt Skolverket. Som om inte det vore nog tycker Skolverket också att skolledningarna ska försöka stävja eventuella protester mot rasistiska och nazistiska partier på skolorna. Något har gått snett här.

Det finns en naivitet i den i grunden goda demokratiska tanken att alla ska ha rätt till sina åsikter. Det är nämligen en stor skillnad mellan att ha rätt till sina åsikter och att ha rätt till att i alla forum få uttrycka dem. Man trodde faktiskt att vi var förbi den punkt då nazistiska åsikter värderades lika högt som demokratiska ideal om allas lika värde.

Skolan ska vara en trygghetszon. Alla elever ska känna att de har rätt att vistas i skolans lokaler. Med nazistiska partier i korridorerna är det omöjligt. Det enda sättet att tolka Skolverkets nya riktlinjer är att nazisters ”rätt att uttrycka sina åsikter” är viktigare än elevers trygghet.

Det går inte jämställa nazistiska partier med ickenazistiska. Om vi kommer ihåg vår historia och inte vill se den upprepas, då är det fullständigt orimligt att låta nazister få presentera sina åsikter som om de vore vilket parti som helst.

Nej, Skolverket. Gör om, gör rätt.