Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga miljoner till rävfarmare

Det blir inget skadestånd för de fem rävfarmare varav en från Östersunds kommun som stämt staten på mångmiljonbelopp.

Bakgrunden till stämningen var att Sverige på 90-talet införde nya hårdare djurskyddsregler. De som står bakom stämningen drev samtliga rävfarmer som stod i överensstämmelse med då gällande reglering. Genom införandet av nya regler omöjliggjordes fortsatt verksamhet.

Bestämmelsen infördes utan att den följdes av några föreskrifter från Jordbruksverket eller Djurskyddsmyndigheten Det blev därmed omöjligt att ansöka om tillstånd. I praktiken blev det därigenom också omöjligt att bedriva någon rävfarmningsverksamhet med lönsamhet. När övergångsbestämmelsen upphörde hade alla rävfarmer lagts ned.

Rävfarmarna menar att de har rätt till skadestånd då svenska staten gjort fel genom att inte anmäla de nya reglerna till EU-kommissionen.

Tingsrätten konstaterar att Sverige gjorde fel som inte anmälde de nya reglerna till EU-kommissionen. Men domstolen menar att misstaget inte var så grovt att det ger rävfarmarna rätt till skadestånd.