Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga lugnande besked om Torvalla hc – kan bli filial till Brunflo

Efter vårdvalet har de små hälsocentralerna börjat tappa patienter. Invånarna i Torvalla är starkt oroade över sin hälsocentrals framtid.

Annons

Efter årsskiftets införande av vårdval har det redan nu märkts av en rörlighet bland patienterna vid länets hälsocentraler. 150 människor har bytt hälsocentral hittills. Prognosen är att de mindre tappar gentemot de större.

Det meddelade primärvårdsområdeschef , Tommy Renström, som gästade Torvalla kyrka tillsammans med representanter från de olika partierna i går kväll.

De hade samlats för att svara på frågor från de boende i Torvalla, med anledning av att hälsocentralen föreslås bli filial till Brunflo.

Många fanns på plats för att få svar ifrån politikerna.

Jöns Beril Ericson, PRO Torvalla, tror att kommunikationen mellan hälsocentralerna kan bli ett problem.

– Jag undrar hur det tänker; vad finns det för trafik mellan Torvalla och Brunflo egentligen?

– Det som känns mest irriterande är att vi hade ett möte i januari med avdelningschefen för hälsocentralen. Och då var allting positivt, säger Ericson.

Vårdvalet har inneburit att hälsocentralerna utsätts för en konkurrenssituation, där också privata hälsocentraler tillåts. Som ett led i det krävs det nu ett visst innehåll för att bli klassad som Hälsocentral.

Torvalla, som riskerar att utsättas för sparkrav, kan därför bli en filial.

Det som avgör hur mycket pengar en hälsocentral får beror på antalet patienter som väljer den aktuella hälsocentralen.

– Jag är, liksom de som bor i Torvalla, oroad inför framtiden och den försämrade ekonomin, säger Landstingsrådet, Robert Uttio (S).

– Det som händer nu är att regeringen säljer ut välfärden, menar Uitto.

De borgerliga representanterna pekade dock på vikten av patientens rätt att välja vård. Genom vårdvalet förflyttas också makten till patienten, var budskapet.

Många oroar sig dock för en patientflykt från Torvalla efter sparkraven, och att det till slut inte kommer att finnas kvar någon hälsocentral. En boende beskrev sin oro över hur pensionärer och ensamstående mammor utan bil då ska kunna få sin vård.

Ett tillfredsställande svar kunde inte ges från de politiska representanterna, som menade att systemet måste testas först.