Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga-Lill Kjesbo

Inga-Lill har lämnat oss och världen är inte densamma. Hon fattas oss, familjen och ett stort antal vänner.

Inga-Lill föddes annandag påsk på BB i Gäddede. När hon var i 4-årsåldern flyttade hon med mamma Ragnhild och pappa Anders Kjesbo till Strömsund, där hon växte upp och gick i skolan. Efter realskolan utbildade sig Inga-Lill till lärare på seminariet i Umeå. Inga-Lill flyttade tillbaka till Jämtland och Östersund. Hon gifte sig med Sven-Olof Olofsson och fick de tre barnen Maria, Karin och Anders. Makarna gick senare skilda vägar.

Inga-Lill arbetade som lärare i över 40 år och merparten av tiden på Tavelbäckskolan. Hon var en mycket duktig lärare och omtyckt av alla. Hennes kollegor beskriver Inga-Lill med orden: intresserad och engagerad, lyhörd, ärlig, omtyckt, snäll och hjälpsam och en alltigenom god människa.

Musiken var viktig för Inga-Lill. Som barn lärde hon sig spela piano och blev mycket duktig. Så småningom fastnade Inga-Lill för dragspelet och blev skicklig även på det instrumentet. Hon var medlem i dragspelsklubben Jämtbälgen och deltog i flera olika grupper som spelat på ett stort antal evenemang och estrader. Inga-Lill lärde sig också att spela durspel med stor skicklighet. Hon var med i durspelsgruppen Verknuffaran och deltog även där i ett stort antal framträdanden. Det var genom det gemensamma dragspelsintresset som Inga-Lill träffade sin livskamrat Allan.

En viktig plats för Inga-Lill var det kära torpet i Risnäs i Gäddede, ursprungligen hennes farfars hemgård. Där tillbringade hon all tid hon kunde. Gården ligger mycket vackert med utsikt mot Hetögeln i Ströms vattudal och Murufjället. Dörren till torpet var alltid öppen och välkomnande. Nästan alltid fanns där släkt och vänner på besök, ofta musikvänner som kom med sina instrument. Då hördes glada dragspelslåtar i det mysiga köket eller ute på gården.

Harriet Svaleryd