Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga långa lägenhetsköer i Härjedalen

Några glada besked på arbetsmarknaden i Svegsområdet till trots så finns det inga långa köer för den som vill hyra en lägenhet. Även i övriga delar av kommunen är läget gynnsamt för den som vill hyra lägenhet, enligt uppgifter från det kommunala bostadsbolaget Härjegårdar.

Annons

– Vi har kö på ettor och treor i Sveg men det är inte någon jättelång väntetid. Det brukar lösa sig för de som anmäler sitt intresse i tid, säger Hans Svensson, vd för Härjegårdar.

Svensson påpekar att det finns ett tryck efter mindre lägenheter men det är ändå några tvårummare lediga. Härjegårdar brukar ha en omsättning på sina lägenheter på omkring 20 procent vilket innebär att cirka 100 lägenheter byter hyresgäster varje år i Sveg.

– Det gör att väntetiden inte blir särskilt lång. Några har också bestämt sig för att dela lägenhet med en kompis och då är det smidigare att hyra en trea för då kan de ha ett varsitt sovrum. Hyr två kompisar en tvåa så blir det ju att någon sover i vardagsrummet.

Så det faktum att Sykes tog hem ett kontrakt som gav 100 nya arbetstillfällen märks inte så mycket på bostadsmarknaden?

– Nej, det äts upp av den negativa befolkningsutvecklingen som har varit. Vårt bestånd av outhyrda lägenheter i Sveg har varit ganska konstant under många år och då har vi ändå kallställt och rivit en del. Just nu håller vi på att riva lägenheter på Ringvägen, de var byggda före oljekrisen och i väldigt stort renoveringsbehov om de skulle gå att använda, förklarar Svensson.

I övriga delar av Härjedalen finns det också goda chanser att hitta boende direkt, till och med i Funäsdalen har Härjegårdar just nu elva tomma lägenheter.

– Vårt mål är att ha bara tre procent av våra lägenheter outhyrda och det är just nu bara i Vemdalen av de större orterna som vi klarar det. Sämst är läget i Lillhärdal där vi har 30 procent av våra lägenheter tomma och i Hede där det är 26 procent tomma men där kommer vi ner på knappt 13 procent om vi räknar bort de som vi har kallställda, berättar Hans Svensson.