Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga giftalger vid Andersön – men vid Håkansta

Det finns inga giftbildande blågröna alger i vattnet vid Sjövik, Andersön. Det visar provsvaren som Östersunds kommun fick i dag. Men det går ändå inte helt att utesluta att den hund som plötsligt dog efter ett bad i Storsjön förgiftades av alger.

Annons

Den 26 juli tog personal på Miljö och hälsa på Östersunds kommun prover vid Andersön för att se om det fanns giftiga blågröna alger i vattnet. Detta efter att en hund dött och en annan hund blivit svårt sjuk strax efter att de hade badat vid Andersön. Veterinärer och hundägare misstänkte att hundarna hade drabbats av algförgiftning.

Men de prover som kommunen har tagit visar att det inte fanns några giftiga cyanobakterier i vattnet vid Andersön. Glenn Ålund, hälsoskyddsinspektör på kommunen, är inte förvånad över resultatet.

– Storsjön är en kall och näringsfattig sjö så algblomning är osannolik. Vår grundinställning är att algblomning inte är ett stort problem i Storsjön, säger han.

Labbet som har analyserat vattenproverna fann att det i början av förra veckan förekom blågröna alger som kan producera gifter på ett annat ställe i Storsjön. Det var vid Härkomstlägden, Håkansta, i Åre kommun. En person vid Medin Biologi AB, som hade analyserat Östersunds kommuns vattenprov, tog på egen hand ett vattenprov vid Håkansta av ren nyfikenhet. Dessa prover visade att det förekom algblomning vid Håkansta den 27:e juli.

Enligt Glenn Ålund beror algförekomsten vid Håkansta på att man håller på att gräva djupare botten vid färjelägret, vilket gör att näringsämnen förs upp från botten. Det ger förutsättningar för ökad förekomst av alger. Men vid Andersön finns enligt Glenn Ålund inget som skulle kunna öka näringsläckaget på motsvarande sätt. Han anser inte heller att det är sannolikt att algerna därifrån färdats till Andersön.

Ändå menar han att man inte helt och hållet kan avfärda möjligheten att hundarna blev dåliga på grund av algförgiftning.

– Det går inte att utesluta, men det finns heller inget som bekräftar att dödsorsaken var algförgiftning, säger Glenn Ålund.