Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga fler Zlatan-spöken, tack!

Annons
När promotionbilder och demo till det kommande spelet "Heavy rain" släpptes skakade spelbranschen i sina grundvalar, i alla fall lite grand.
Internationella spelmagasin skrev i rubrikform om "the new state of the art in realtime 3D " vilket betyder ungefär "nu jäklar sätter de en ny standard för hur bra spel kan se ut alltså...".
Jag som redan innan tyckte att grafiken i spel är häpnadsväckande realistisk. Ibland är det till och med svårt att säga vad som är spelgrafik och vad som till exempel är tv-bild. I vissa fall är grafiken i spel vassare (och bättre) än bilder i tv. Man kan kliva in i ett tv- eller vardagsrum och tro att någon sitter och kollar på tennis på tv och så spelar de i karriärläget i "Top spin 3".
Likadant är det med fotbollsspel. Både Fifa 09" och "Pes 2009" (och flera av spelen i de båda serierna före) är i spelläget förvillande lika tv-sändningar och kan lura en ovan betraktare som kliver in i rummet.
Likadant med hockeyspel, basketspel och de flesta andra sportspel (utom möjligen rugby, men biljard inkluderat).
Enda problemet: Animationer under spelavbrott.
När till exempel Markus Näslund i "NHL 2K9" står som en stel robot och lyfter armarna uppåt, för dem neråt, lyfter dem uppåt, för dem neråt, lyfter uppåt igen (och så vidare) bryts magin, illusionen spricker.
Det är inte bara där det är så.
Nästan alla stora titlar har det gemensamt att spelarna ser ut och rör sig som zoombies eller skyltdockor eller verkar stelopererade i animationerna.
Det saboterar spelupplevelsen – helt i onödan.
Vi vill inte se Näslund-robotar, Zlatan-spöken eller spanska mittfältare med döda ögon när det är avblåst för mål eller icing eller inkast eller frispark.
Satsa istället allt på att göra själva spelen ännu bättre.
Till sist: EA får skeppa fler spel till västkusten nästa år: både Örgryte och Häcken gick upp i allsvenskan vilket ger Göteborg fyra (!) lag i "FIFA 10".
Värre är det för Fifa-fans i Mellannorrland och Norrköpingstrakten som blir utan lag nästa år – både i verkligheten och i spelet.

Mer läsning

Annons