Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga extra pengar för nya tjänster– risk för mindre resurser till eleverna

Flera fackliga organisationer är oroliga för att elever inom Östersunds kommun får lida om fullmäktige beslutar att inte bifalla barn- och utbildningsnämndens begäran om ett tillskott på 1,5 miljoner kronor.

Annons

Tre nya rektorstjänster tillsattes i skolområdet i kommunen i höst. Pengarna till det och beslutet om tilläggsanslag för tjänsterna kom utifrån projektet ”Chefers administrativa vardag”.

Fler rektorer innebär att de var och en får färre antal underställda och arbetsbördan blir lättare. Det har också beslutats om att inrätta en fastighetssamordnare, från årsskiftet, för att ytterligare underlätta för rektorerna, samordnaren ska också vara länken mellan barn- och ungdomsförvaltningen och teknisk förvaltning. En livsmedelsexpert ingår också i satsningen.

Tidigare har det fattats beslut om 1,5 miljoner för detta men det behövs ytterligare 1,5 miljoner kronor 2009 för att kunna behålla tjänsterna. Men kommunstyrelsens förslag till fullmäktige är att avslå den begäran.

Åtta fackliga organisationer, bland annat Lärarförbundet, Kommunal, Lärarnas riksförbund och Skolledarförbundet har i en skrivelse framfört sin oro för följderna om nämnden inte får pengarna.

– Vi är oroliga för hur finansieringen av tjänsterna ska gå till. Ska det finansieras inom den budget som finns innebär det besparingar i befintlig verksamhet och då blir det mindre resurser till eleverna, säger Elisabet Rödén.

– Det handlar om så pass mycket pengar att det måste tas från något annat, säger Elisabet Rödén.

De fackliga organisationerna tycker också att det finns en risk att chefer och medarbetare förlorar förtroendet för chefssatsningar när inte finansieringen är direkt kopplad till planerade åtgärder.

Björn Sandal, s, barn- och utbildningsnämndens ordförande, kan inte säga vad som händer om nämnden inte får sin önskan uppfylld.

– Vi håller på att titta på vad konsekvenserna, men det är inte klart ännu, säger han.

Ärendet tas upp på kommunfullmäktige på torsdag den här veckan.

Annons