Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga enklare regler inom jordbruket - men ministern hävdar motsatsen

Regelkrånglet skulle minska lovade regeringen inför förra valet. Men lantbrukarparet Annika och Urban i Hara har inte märkt någon förbättring. I går fick de besök av jordbruksministern som ansåg att han lyckats bra med förenklingarna.

Annika Tillman och Urban Persson driver en gård med köttdjur i Hara. Men de för en ständig kamp för att få ekonomi i sin verksamhet. Priserna på nötkött är mycket låga och de oroar sig för förändringar i ett bidragssystem som snart ska träda i kraft. Dessutom får de lägga mycket tid och energi på pappersarbete.

– Den här blanketthysterin tar mycket kraft. Jag vet inte hur många timmar jag lägger varje vecka på att sitta med de här blanketterna, säger Annika Tillman.

Sedan den nuvarande regeringen tillträdde efter valet 2006 har hon inte märkt någon minskning av byråkratin inom jordbruket.

– Jag tycker snarare tvärtom, att det blivit mer regler, säger hon.

Urban Persson håller med sin fru.

– Meningen för en bonde ska väl inte vara att man sitter med en massa pappersarbete. Det var ju inte det man ville hålla på med när man valde det här yrket.

I går var jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) på besök i Hara och han tror inte att lantbrukarparets uppgifter stämmer.

– Jag tror nog att de har märkt en förändring när det gäller minskat regelkrångel. Och min målsättning är att alla företagare ska märka av det här.

Eskil Erlandsson säger att han och Jordbruksverket faktiskt är bäst i klassen när det handlar om minskat regelkrångel.

– Jag har nått en regelkostnadsminskning med totalt 37 procent inom mitt område. Inom skogsbruket handlar det om upp till 95 procent i minskade kostnader. Det är absolut inget misslyckande men vi måste fortsätta och jag höjer nu målet till 50 procent. Alla ska märka av det här, blev hans löfte.

Enligt uppgifter från Jordbruksverket så har regelkostnadsminskningen inom lantbruket varit 10 procent.