Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga dagliga turer med nattåget i vinter

Trafikplanen för nästa års tågtrafik i landet är spikad hos Trafikverket. Och några dagliga turer med nattåget till Jämtland under årets vintersäsong blir det inte.
– Det verkar bara vara turisttrafik ifrån södra Sverige som är intressant, säger Lars B Johansson, flitig tågresenär och grundare av Facebook-gruppen "Rädda Nattåget Jämtland".

Annons

Läs även, Eva Hellstrand (C) om den glesa trafiken: "SJ är inte kommunicerbara"

Tågbolag och en del andra berörda instanser skickar mellan februari och april in sina önskemål till Trafikverket om hur de önskar köra trafiken för nästkommande år. Därefter lägger Trafikverket pussel, jämkar och har samråd med tågbolagen för att kunna fastslå en trafikplan som rymmer både person- och godståg och som matchar planerade banarbeten.

I september fastlås trafikplanen och med andra ord är tågtrafiken för 2017 nu mer eller mindre spikad. Men tågbolagen kan även efter det ansöka om fler turer, om det finns ledigt utrymme någonstans i trafiknätet.

I länet och bland turister har intresset varit stort för hur nattåget kommer att trafikera rälsen till och från Jämtland. Särskilt sedan SJ bestämde sig för att sluta köra regelbunden trafik, året om, till och från Jämtland. Från den gångna helgen och framöver hösten går inga nattåg alls, men SJ har aviserat att de ska rulla till vintersäsongen igen.

Lars B Johansson, grundaren av Facebook-gruppen "Rädda Nattåget Jämtland", som under året ägnat mycket tid åt att dokumentera och analysera nattågens försämringar och resenärsantal har synat nästa års tågplan. Han pekar på en del klara förbättringar.

– Tågen till Göteborg från Jämtland ankommer 7:25 i Göteborg jämfört med framåt klockan 11 som det varit de senaste åren, vilket många resenärer tyckt varit för sent. Det här är en bra ändring. De avgör också därifrån 19:30 vilket är en bra tid, säger han.

Men samtidigt är han påtagligt besviken. Några regelbundna dagliga turer hela vintersäsongen blir det inte. Det är bara under jullovet som nattåget går dagligen, bortsett från julafton och nyårsafton. Därefter går de två gånger i veckan upp och ned fram februari då de börjar gå tre gånger i veckan för att sedan växla upp till fyra turer i veckan fram över påsken. (Se faktaruta). Turerna passar särskilt för bytesdagar och långhelger.

– Det är bara för att skjutsa turister från storstäderna till fjällen, ingenting annat. Man har fullständigt gett upp att tillfredställa de behov som finns här, säger Lars B Johansson uppgivet när han synar tågplanen i sömmarna.

Arbetspendlare, som han själv, verkar inte vara en prioriterad grupp är hans bedömning.

– Det är klart att det är allt för få som åker härifrån, men de har SJ under ganska många år ju bäddat för, säger han och syftar på de senaste årens försämringar bland annat i avgångs- och ankomsttider och svårigheter att kunna boka nattåg.

– Ska man få till något som fungerar så måste man få till ett basresande av lokalbefolkning och affärsresenärer. När nattåget försvinner försöker nog en del som väljer tåget av miljöskäl att ta andra tågförbindelser. Men när det inte går längre hittar man nog andra lösningar att resa, säger han.

Sammantaget kommer det att gå 66 turer med nattåget upp till Jämtland och 66 stycken söderut, uppger SJ:s pressavdelning. I samarbete med näringen har de försökt att pricka in alla attraktiva resdagar med hänsyn till stugbytardagar, vintersportlov och liknande. Den 12 oktober startar biljettförsäljningen.

Läs mer:

Eva Hellstrand (C) om den glesa trafiken: "SJ är inte kommunicerbara"

Fyra byten och 19 timmar på tåg – då valde familjen flyget till länet

Revansch för tåget till Jämtland – rekord i sommar

Inrikesflyget till Frösön når rekordhöjder – samtidigt som nattåget tappat trafik

Lars startade Facebook-gruppen "Rädda nattåget Jämtland" – medlemmarna bara strömmar in

Engagemanget växer för nattåget till länet – tusentals har skrivit på STF:S upprop

Läser du ofta nyheter i mobilen?

Här hittar du LT:s app till Iphone och till Android.