Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga-Britt Larsson

Vår älskade Inga-Britt har lämnat oss.

Hon var född 1929 i Gevåg av föräldrarna Edvin och Brita Olsson och föddes som nummer tre i en syskonskara på fem. Under uppväxten hjälpte hon liksom de andra till med familjens småbruk. Hon tjänade fäbotös några somrar i bland annat Haqvinbuan.

1945 träffade Inga-Britt sitt livs kärlek, Lars Larsson ifrån Bryngelhögen. De planerade sitt liv tillsammans och 1947 föddes deras son Leif. Familjen hade då inte hunnit skaffa sig eget utan bodde hos Inga-Britts föräldrar i Gevåg. 1947-48 gick flytten till Sollefteå och Övergård.

Inga-Britt blev dock svårt sjuk och låg på sjukhus i två år. Under den tiden kom Inga-Britts syster Gunnel till familjen för att hjälpa Lars ta hand om Leif.

Inga-Britt jobbade sedan på Konsum i Sollefteå där hon var mycket omtyckt och snabbt fick ta ett stort ansvar i butiken. Familjen var ofta hemma i Gevåg och när hennes far gick bort 1959 blev frågan om att flytta hem för att överta jordbruket aktuell. Leif hade redan då hunnit bli mycket intresserad av jordbruk så 1961 stod flytten hem klar. Inga-Britt som alltid varit mycket aktiv, var den drivande i det nya företaget. 1965 byggdes jordbruket upp och 1968 byggdes det ut till den storlek som det sedan hade kvar för att försörja familjen.

Inga-Britt var mycket kunnig i företagande och djurhållning. Hon var djuren mycket plikttrogen och älskade sitt val av yrke. Hon var också mycket intresserad av föreningsliv och kom att vara Konsum trogen under hela sitt liv. Hon engagerade sig också i LRF samt inom husdjursfrågor där hennes intresse åter visade sig. Som bevis för sitt kunnande och sin mjölkproduktion fick hon av kungen motta guldmedalj för många års leverans av prickfri mjölk.

Hem till Inga-Britt var alla välkomna. Där fanns alltid plats för en till vid matbordet. Hon bjöd ofta sina nära och kära på förplägnad. Hon var alltid intresserad av andras väl och ansåg sig aldrig vara värd mer än sin nästa. Hennes omsorg för familjen och vännerna kännetecknar hennes liv.

1994 blev Inga-Britt änka, hon fortsatte dock att arbeta tillsammans med sonen Leif fram tills att ålder och hälsa satte stopp för det.

Hon var alltid noga med att det var livsmedel vi jobbade med varför hygien var viktigt. Många är vi som tagit lärdom av hennes kunskaper. Jag som själv alltid beundrat henne har mycket att tacka henne för vad gäller mitt kunnande inom yrket.

Hon brann också för att hembyn med sitt gamla skolhus skulle leva och vara aktivt, där var hon en av de som startade de populära kamsfesterna i Gevåg. Familjen som under åren blev större hann bli fem generationer.

Inga-Britt sörjs främst av sonen Leif med familj en stor släkt och många vänner. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig.

Familjen genom Hans-Inge