Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga åtgärder mot den marken med bly och arsenik kring Nyhedens skola

Höga nivåer av arsenik, koppar och bly finns i marken kring Nyhedens skola.
Något beslut om åtgärder för marken uteblev dock under barn- och utbildningsnämndens sammanträde.
– Jag tycker att det är undfallande, minst sagt, säger Jörgen Blom (V).

Under barn- och utbildningsnämndens sammanträde på tisdagen begärde Vänsterpartiet i Krokom att omedelbara åtgärder ska vidtas vid Nyhedens skola.

Hälsovådliga nivåer av arsenik, bly, koppar och zink har påträffats på marken vid skolan enligt en färsk rapport från länsstyrelsen.

Läs även: De borrar efter miljögifter nära Indalsälven

Jörgen Blom, gruppledare för Vänsterpartiet, väckte frågan.

– Jag kan säga att jag inte är nöjd med utgången av detta. Jag hade begärt att vi skulle ta ett beslut när och hur det ska åtgärdas, säger Jörgen Blom efter sammanträdet.

Nämnden ville dock inte ta beslut om åtgärder utan väntar på ett provresultat från området i bygg- och miljöförvaltningen.

– Jag tycker att det är undfallande, minst sagt. Man beskriver ju i rapporten att det är akuttoxiskt, vilket betyder att det föreligger stor fara, säger Jörgen Blom.

Det aktuella området, mellan Offerdalsvägen och skolan, utgörs av gångväg för eleverna, grusplan och skolans parkeringsplats.

Läs även: Rödfärgat vatten bekymrar boende i Hissmofors

Orsaken till de höga halterna av tungmetaller är att kisaska från den gamla sulfatfabriken i Hissmofors använts som anläggningsmaterial.

Kisaskan ligger i dagen och kommer i direkt kontakt med de som rör sig i området.

Provsvaret man väntar på beräknas komma om någon vecka.

– Just nu ligger allt under is och snö men snart trillar det fram igen. Jag tycker att det är brottom att man agerar.

Det är också oklart vem som har ansvaret för marken.

– Enligt beskedet jag fick ska man utreda om det är kommunen eller Länsstyrelsen. Jag är orolig för hur lång tid det kommer att ta innan ansvarsbiten är utredd. Jag skulle vilja att man snarast spärrar av området så ungarna inte genar över marken, säger Jörgen Blom.

Kostnaden för saneringen är beräknad till mellan 2,7 miljoner kronor och 4,3 miljoner kronor.