Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Inga anmälningar – inga poliser”

Håkan Andersson, polischef i Härjedalen tycker att det är ett stort problem att det är så många brott som aldrig anmäls.

– Kan vi inte påvisa att det händer brott här i statistiken då får vi inte så många poliser hit heller, säger han.

Statistiken visar att omkring 70 procent av alla anmälda brott begås i Östersunds kommun.

– Men jag tror det finns ett stort mörkertal ju längre ifrån Östersund man kommer. Det blir också problem när man ska fördela personal, det är jätteviktigt att ha siffror att kunna peka på. Jag uppmanar folk att anmäla allt som de råkar ut för, säger han.

Och visst händer det att Härjedalspolisen nystar upp brott.

– Jag hör allt för ofta att det inte är någon idé att anmäla, men det är jätteviktigt för vårt arbete. Det händer att vi hittar stulna föremål, men kan man inte härleda de här sakerna via en polisanmälan måste vi lämna tillbaka dem, säger han.

Den nya driven ifrån Rikspolisstyrelsen är att 50 procent av arbetstiden ska förläggas till yttre tjänst, då polisen generellt sett har synts ute på gator och torg för lite.

– Jämför man hur det är i Härjedalen med tidigare så är vi färre, och det beror på att brottsligheten sett väldigt liten ut. Vi försöker leva upp till kravet att vi måste visa oss bättre när det gäller att utreda mängdbrott och det gör att vi sitter inne och jobbar med förhör och utredning, säger han.

Hur många poliser skulle ni behöva i Härjedalen?

– Det vågar jag inte uppskatta men jag tror att det finns områden som upplever att vi är underbemannade. I Härjedalen är det sagt att det ska finnas 15 poliser, och i september blir vi 17 poliser.

I Härjedalen har man blandtjänst förutom två poliser som endast håller på med utredning.

– I Östersund har man en dygnet runt-verksamhet. Visst lägger vi in kvälls- och nattpass när det finns behov, men oavsett om man har 1–3 polisbilar ute i landskapet finns det enorma ytor att vara på. Jämtland är Sveriges näst minsta polismyndighet efter Gotland om man ser personalmässigt.

Hur ser du på kommunikationen internt. Om man anmäler ett brott så hamnar man i Östersund?

– Om man anmäler ett brott hamnar man i Boden, om man vill prata med telefonist kommer man till Kramfors. Det finns en viss tröghet i systemet. När det kommer in en anmälan ska den först godkännas av en förundersökningsledare, och om den inte gjort det så ser vi den inte i systemet.

Ibland när något har anmält s genom polisens kontaktcenter (PKC) vet inte polisen i Sveg om det, hur ser du på det?

– Vi försöker förbättra våra egna rutiner, och minimera risken att det inträffar genom att ta ut en dygnslista på morgonen som faxas till Hede och Funäsdalen, där alla anmälningar står.