Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Informationsträff kring flyktingmottagande

Ett fyrtiotal hade sökt sig till Östersunds kommuns informationsträff om flyktingmottagande.

Annons

På tisdagskvällen anordnade Östersunds kommun en informationsträff om hur kommunen arbetar med att ta emot flyktingar. Med på träffen var även Migrationsverket och arbetsförmedlingen. Först ut att informera var kommundirektören Bengt Marsh.

Han berättade att det finns tre skäl till att kommunen tar emot flyktingar.

1) Kommunen vill öka befolkningen

2) Få fler skattebetalare och genom det kunna öka den kommunala servicen

3) Solidariteten med människor

Den sista punkten framhöll Marsh extra mycket. Han berättade att solidariteten till människan vägde mest när kommunstyrelsen fattade sitt beslut att ta emot flyktingar. Ett beslut som var enigt i kommunstyrelsen och hade rösterna 66 mot 1 i kommunfullmäktige.

Varför har ni en informationskväll?

– För att kommunen har ett ansvar att informera om verksamheten. Kan vi dels informera människor och dels intressera människor för att göra en bra insats, exempelvis gå med i Röda korset och hjälpa till så tycker vi det är väldigt bra. Men det handlar också om att informera om vad som gäller egentligen, till exempel vilka skäl som ger uppehållstillstånd, vilken process som föregår beslutet och så vidare, säger Bengt Marsh.

Under kvällen fick de runt 40 människorna som sökt sig till informationsträffen bland annat reda på att kommunen tredubblade mottagandet av asylsökande från cirka 100 till 320 stycken under 2013.

Från Syrien har ungefär två miljoner människor flytt. Av dessa har ungefär 300 kommit till Jämtland. Grannländerna till Syrien tar emot fler än vad hela EU gjort. Exempelvis kan nämnas att Turkiet har tagit emot en halv miljon och Libanon 785 000 flyktingar. Sverige har totalt tagit emot 14 700 människor från Syrien.

Migrationsverket informerade bland annat om ersättningarna som asylsökande får. Dagersättningen som en ensamstående asylsökande får är 71 kronor. Bor man i ett boende där exempelvis mat ingår sänks det beloppet till 24 kronor per dag. Totalt finns det 800 platser i Jämtland för asylsökande. I en lägenhet bor det två människor i varje rum, så i exempelvis en tvåa bor det fyra personer.

Bengt Marsh berättade under kvällen om en resa han gjort till Palestina, där han bland annat besökte flyktingläger.

– Flyktingarnas situation runt om i världen är väldigt svår. Man riskerar ju livet för att ta sig till exempelvis Sverige.