Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inför rökstopp i Sverige senast år 2025"

Landstinget i Jämtland kan bli först med att stödja att Sverige ska bli rökfritt år 2025. Tobakens kostnader, om man räknar produktionsbortfall och sjukdomar, beräknads kosta landet 30 miljarder kronor per år.
I Jämtlands län kostar rökningen 396 miljoner årligen.

– Jag stödjer ett totalt rökförbud, säger riksdagsledamoten Gunnar Sandberg (S) som har haft ansvaret för folkhälsan i riksdagsarbetet. Jag är inte säker på att vi når dit år 2025, men vi måste kunna sätta upp delmål.

Tobacco Endgame, TE, – Rökfritt Sverige 2025 är ett opinionsprojekt. Projektet vill få fram ett politiskt beslut redan nästa år om ett rökförbud 2025.

Men det behövs en politisk plan för att nå målet, utan plan riskerar målet om ett rökfritt Sverige att bara bli en vacker vision.

Nu har Elin Khokhar, Anna Nicolaisen och Ronny Weylandt på Folkhälsocentrum tagit fram en plan för Jämtlands läns landsting.

De säger att det är dags att landstinget tar ett tydligt ansvar för medborgarna. Skadeverkningarna av rökning har varit kända i långt mer än ett halvt sekel.

"Vi kan inte längre se på medan en cynisk multinationell industri lägger alla krafter på att locka in våra unga medborgare i ett livslångt beroende, som bidrar till att varannan användare dör i förtid", skriver de.

"Samtidigt hjälper vår regering tobaksindustrin att bredda sin försäljning till nya marknader internationellt och säger nej till vetenskapligt underbyggda förslag för att begränsa tobaksbruket".

Målet för Jämtlands läns landsting är att ansluta sig till projektet för att uppnå så god hälsa som möjligt för länets invånare, samt att begränsa undvikbar rökningsrelaterad ohälsa och sjukdom till ett minimum.

Det är också ett bra sätt att hushålla med resurser och skattemedel.

Socialstyrelsen tillsammans med Folkhälsoinstitutet har i rapporten Folkhälsa 2013 beräknat att runt 6 600 människor årligen dör av rökning. Nu har ny forskning gjorts. Den visar att rökningen dödade uppskattningsvis 12 000 rökare per år under perioden 2010-2012.

De fyra stora folksjukdomarna lungcancer, kronisk obstruktiv lungsjukdom, stroke och hjärtinfarkt stod för omkring 8 000 rökorsakade fall per år.

"Det betyder alltså att siffran 396 miljoner kronor för Jämtlands län är underskattad", skriver de vidare

En minskning av rökningen från nuvarande nivå till fem procent år 2024 skulle ge länet 230 friska levnadsår extra och spara 45 miljoner i hälso och sjukvården.

Det finns alltså ett behov att politiker i Jämtlands län att gå i bräschen och även verka på det nationella planet, inom sina respektive politiska partier.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har sagt att man inte kommer att driva frågan med mindre än att medlemmarna själva begär det. Hittills har ingen kommun eller landsting, skrivit under på att de stöder förslaget.